Slujire arhierească în Parohia Rugi

10 July 2022 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Rugi

În duminica a 4-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat împreună cu preotul și credincioșii din parohia Rugi, Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a fost prezent în această duminică în mijlocul comunității din Rugi pentru a sluji Sfânta Liturghie și a sfinții exteriorul bisericii parohiale, ce a fost renovat în ultima perioadă.

Alături de credincioșii din Rugi au participat la această sărbătoare și autorități centrale și locale, precum și mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei.

„Parohia Rugi a trecut și prin mari încercări, ne referim la incendiul din anul 2006, dar oamenii nu au deznădăjduit, ci au fost statornici în credință și, iată cum, Dumnezeu le-a răsplătit credința și dragostea lor față de biserica lui Hristos. Rând pe rând au reconstruit biserica, au amenajat curtea sfântului locaș, iar în exterior au adăugat câteva icoane frumoase, mai ales pe frontispiciul bisericii și ne referim în special la icoana hramului «Adormirea Maicii Domnului»”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Pentru misiunea ce o desfășoară, părintele paroh Alin Rada a fost hirotesit iconom-stavrofor de către ierarh, iar celor ce sunt implicați în lucrarea bisericii, Preasfințitul Lucian le-a oferit diplome de recunoștință.     

„Am fost în mijlocul unei comunități care a dat dovadă de multă credință și suntem convinși că ziua de astăzi este o răsplată a credinței și mărturisirii acestor oameni. Ei nu s-au depărtat de Biserica Ortodoxă, deși sunt plecați foarte mulți din această localitate, fie în orașele mari din vestul României, fie în Occident”, a mai spus ierarhul.     

Cu această ocazie și Părintelui Episcop i-a fost oferită din partea comunității din Rugi o icoană cu Maica Domnului.

Biserica parohială din Rugi are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a fost ridicată în anul 1901. Sfântul locaș a fost târnosit de Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului, în data de 24 octombrie 1950. În locul bisericii actuale sălășluia o altă biserică veche din secolul XVIII, fiind arsă în 1788 în cursul războiului austro-turc.