Hramul Bisericii „Schimbarea la Față” din Reșița

6 August 2022 Off By Pavel Canea
Hramul Bisericii „Schimbarea la Față” din Reșița

La praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de preoții și credincioșii din orașul reședință de județ. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie la biserica din Reșița, ce are hramul praznicul de astăzi. Părintele Episcop s-a rugat cu preoții și credincioșii parohiei reșițene, dar și din alte parohii ale municipiului de pe Bârzava, care au venit împreună cu autoritățile locale, copii și tineri, să ia parte la bucuria hramului. Fiind perioada postului Adormirii Maicii Domnului, foarte mulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

„Îi mulțumim Domnului că am fost prezenți la hramul acestei biserici monumentale din Reșița, mulțumim ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici și le mulțumim credincioșilor care au fost în număr mare prezenți astăzi la slujbă. De asemenea, le mulțumim credincioșilor care nu numai în duminici și sărbători, ci înțelegem că și în zilele de rând, participă la Sfânta Liturghie și se roagă împreună cu preoții pentru orașul acesta, pentru eparhia aceasta, pentru țara noastră și pentru întreaga lume. Suntem datori să ne rugăm pentru sănătate sufletească și trupească, pentru pacea dintre oameni, dintre popoare, și, bineînțeles, suntem datori să ne rugăm pentru iertarea păcatelor noastre și pentru câștigarea vieții veșnice”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Catedrala din Govândari, aşa cum îi spun reşiţenii, este concepută după modelul bisericii Caşin din Bucureşti. Sfântul locaș este construit în stil neobizantin (plan în cruce greacă cu trei abside de mari dimensiuni). Biserica are cinci turle din care turla principală este ridicată deasupra naosului, în punctul cel mai înalt fiind pictat Pantocratorul. În anul 2014 biserica s-a înzestrat cu un frumos iconostas şi mobilier sculptat dim lemn de stejar. Tot în 2014 s-a pictat Sfântul Altar şi iconostasul de către Rita Aldea şi fiul ei Dan Vulcan.

„Această biserică este importantă pentru toată Reșița, deoarece de un an și câteva luni, aici se săvârșește în fiecare zi Sfânta Liturghie. Avem trei preoți și prin rotație în catedrala nouă a municipiului Reșița, iată cu ajutorul Domnului, se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie. De aceea, astăzi i-am îndemnat pe credincioșii noștri să se roage mai mult și să muncească cu responsabilitate. «Roagă-te și muncește» este îndemnul nu numai pentru călugări, pentru preoți, ci și îndemnul pentru fiecare creștin responsabil și disponibil”, a subliniat Părintele Episcop.

Făcând referire la praznicul de astăzi ierarhul a spus că „este foarte important ca la fiecare Sfântă Liturghie, noi să ne simțim ca pe Tabor și să exclamăm împreună cu Petru: «Doamne, bine ne este nouă să fim aici». Să înțelegem că fiecare biserică este un nou Tabor, pe care se schimbă la Față Mântuitorul Iisus Hristos, iar noi suntem martori și mărturisitori asemenea celor trei ucenici iubiți ai Mântuitorului. Schimbarea la Față prefigurează Învierea Domnului, de aceea astăzi putem spune împreună cu psalmistul David, ca și la Paști: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea»”.

Pentru misiunea ce o desfășoară, părintele paroh Nicolae Hațiegan a primit din partea Preasfințitului Lucian o diplomă de recunoștință, iar ceilalți doi preoți slujitori au fost hirotesiți iconom, respectiv iconom-stavrofor. Părintele Sorin Bușoi a fost hirotesit iconom, iar părintele Cosmin Brebu iconom-stavrofor.

Potrivit tradiției din această zi, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat prinoasele la finalul Sfintei Liturghii.

Mănăstirea Almăj-Putna

Și Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Valea Almăjului și-a sărbătorit sâmbătă, 6 august, hramul. Obștea monahală, credincioșii și pelerinii care au ales să meargă la acest așezământ monahal, s-au rugat la Sfânta Liturghie, oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Mulți credincioși din Valea Almăjului, dar și din alte părți ale țării au venit să ia parte la bucuria hramului mănăstirii ce se află la marginea satului Putna. Pe lângă momentul de rugăciune s-au împărtășit și de cuvântul de învățătură rostit de părintele vicar, care a explicat semnificația acestui praznic, îndemnându-i pe toți să fie mai responsabili cu cele duhovnicești pentru a putea gusta din bucuria taborică.