Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Tîrnova

24 October 2022 Off By Pavel Canea
Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Tîrnova

În duminica a 23-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de comunitatea Parohiei Tîrnova din Protopopiatul Reșița. Ierarhul a mers aici pentru a binecuvânta lucrările efectuate la exteriorul Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba de sfințire, după care a oficiat Sfânta Liturghie. Au fost prezenți la acest moment important din viața parohiei, autoritățile locale și mulți credincioși, printre care copii și tineri îmbrăcați în port popular.

Pentru purtarea de grijă a părinților ce slujesc în această parohie de a înfrumuseța sfântul locaș, atât părintelui paroh Ion Ștefoni, cât și părintelui coslujitor Sergiu Dalea, chiriarhul le-a oferit distincția de iconom-stavrofor. De asemenea, ctitorilor și binefăcătorilor le-a acordat diplome de recunoștință.

Comuna Târnova se află la 9 km nord de municipiul Reșița, reședință a județului Caraș-Severin. Este așezată într-o zonă de deal, pe Valea Tîrnovei (Valea Satului), afluent al râului Ezeriș. Denumirea satului este de origine slavă; derivă din cuvântul trunu, care tradus în limba română înseamnă mărăcine, spin sau arbust spinos

„Comunitatea de aici de la Tîrnova este foarte puternică. Avem peste 1300 de credincioși ortodocși români care sunt foarte atașați de biserica noastră, fiind aproape și de preoții care slujesc aici, cu timp și fără de timp. Cei doi părinți sunt evlavioși, harnici și foarte buni slujitori. De aceea, astăzi, ne-am bucurat foarte mult aici la Tîrnova, pentru că am văzut lucrarea preoților și lucrarea credincioșilor. Așadar, astăzi de ziua Sfântului Apostol Iacov, rudenia Domnului, am fost la Tîrnova ca să ne întâlnim cu acești buni credincioși și împreună să ne rugăm. Am liturghisit aducându-ne aminte de Sfântul Iacov, cel care a lăsat, chiar în veacul apostolic, o prea frumoasă Liturghie din care s-au inspirat cei 2 mari Sfinți Părinți din secolul al 4-lea, Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de Aur”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Tîrnova a fost ridicată în anul 1767. În 1970 se reface tencuiala interioară, fiind și pictată în frescă de către Andrei și Elena Răileanu, iar în 20 septembrie este sfințită de către mitropolitul Nicolae Corneanu. Preasfințitul Părinte Lucian a mai fost prezent în această comunitate în 25 martie 2007, când a binecuvântat sfântul jertfelnic și pictura interioară, întrucât au fost restaurate.