Tinerii de pe Valea Cernei, în comuniune și rugăciune

24 October 2022 Off By Herea Darius
Tinerii de pe Valea Cernei, în comuniune și rugăciune

Parohia Topleț din Protopopiatul Băile Herculane a găzduit vineri, 21 octombrie, cea de-a cincea întâlnire în rugăciune din cadrul programului eparhial „Tinerii și Maica Vieții”, care a reunit câteva zeci de tineri din parohiile de pe Valea Cernei, alături de preoții și profesorii lor îndrumători.

Reuniunea a debutat cu săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului de către un sobor de preoți, din care au făcut parte: părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret, părintele paroh Dragoș Rădoi, părintele Bogdan Belu de la Bârza, părintele Marian Lalescu de la Domașnea, părintele Constantin Bența de la Cornea, părintele Solomon Sârbu de la Verendin, părintele Marius Bujdoso de la Mehadica și părintele Ciprian Danci de la Mehadia. Răspunsurile la strană au fost date către tinerii din filiala ATOR Banatul de Munte, filiala Valea Cernei, alături de profesoara de religie Georgeta Telehoi din Băile Herculane.

La slujbă au fost prezenți atât tineri din parohia gazdă, dar și din parohiile de pe cuprinsul Cercului pastoral-misionar Domașnea – Valea Cernei, implicate în proiectul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, respectiv: Bârza, Mehadia, Băile Herculane, Mehadica, Verendin, Cornea și Domașnea.

La finalul slujbei, părintele Mihai Ciucur a ținut un scurt cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe tinerii prezenți să cunoască și să aprofundeze învățătura de credință a Bisericii noastre. „Am slujit astăzi, cu multă recunoștință, în parhia Topleț, alături preoții noștri implicați în activitățile cu copiii din această zonă și împreună cu un grup numeros de tineri de pe Valea Cernei. În cuvântul adresat, am  lansat o invitație, o chemare, inspirat din cele ”7 cuvinte către tineri” ale părintelui Gheorghe Calciu, și mă bucur că invitația a fost primită cu inima deschisă de către tinerii prezenți la acest moment de rugăciune și comuniune”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur.

Întâlnirea a continuat în căminul cultural din localitate, acolo unde toți cei prezenți au luat parte la agapa frătească pregătită de către parohia gazdă și au fost purtate discuții despre organizarea filialei locale a ATOR Banatul de Munte. Astfel, în prezența reprezentanților la nivel central ai asociației, a fost stabilită structura de coordonare locală a filialei ATOR Valea Cernei și a fost lansată invitația de a deveni membri în ATOR către toți participanții la eveniment. „Tinerii  au fost foarte deschiși, chiar dacă o bună parte dintre ei au fost prezenți pentru prima dată la genul acesta de întâlnire, la care au avut ocazia să descopere frumosul și profunzimile slujbelor Bisericii noastre. Cuvântul de final al părintelui a avut darul să îi facă pe tineri să își dorească să-L cunoască mai bine pe Domnul, cu entuziasmul specific tinereții. Ne-am bucurat, de asemenea, de o deschidere foarte mare din partea preoților și a profesorilor de religie care sprijină filiala ATOR Valea Cernei, lucru care ne dă speranță și încredere în perspectivele de dezvoltare a acestui grup de tineri din această zonă frumoasă a eparhiei Caransebeșului”, a mărturisit, la rândul său, Mihail Cincheză, vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte.

Reuniunea tinerilor de pe Valea Cernei se înscrie în programul eparhial „Tinerii și Maica Vieții”, derulat de către Departamentul de Tineret al Epscopiei Caransebeșului împreună cu ATOR Banatul de Munte și desfășurat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Următoarea întâlnire în cadrul acestui program, dedicat Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, va avea loc vineri 28 octombrie în parhohia Bănia și va reuni tinerii ortodocși din Valea Almăjului.