Preasfințitul Părinte Lucian a resfințit biserica Parohiei Bârza

10 October 2022 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Părinte Lucian a resfințit biserica Parohiei Bârza

În duminica a 20-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit cu bucurie în Parohia Bârza din Protopopiatul Băile Herculane pentru a binecuvânta lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Au fost efectuate ample lucrări în ultimii ani la sfântul locaș: restaurarea picturii existente din interiorul bisericii, realizarea altor icoane, atât la interior, cât și la exterior, placarea sfântului jertfelnic cu marmură, precum și extinderea bisericii și refacerea pardoselii.

De dimineață, Părintele Episcop a săvârșit slujba de sfinţire, după care alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit  Sfânta Liturghie, participând autorități locale, copii si tineri, precum și foarte mulți credincioși.

„S-a văzut astăzi că aici la Bârza avem nu doar o biserică restaurată și împodobită, ci avem și foarte mulți credincioși cu multă credință și multă dragoste față de Biserica lui Hristos. Avem aici o biserică vie, activă și dinamică, deoarece părintele paroh se ostenește cu timp și fără de timp pentru consolidarea bisericii vii din sufletul credincioșilor. Bucuria a fost deplină pentru că astăzi am văzut la biserică foarte mulți copii și tineri”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Aici la Bârza avem și un centru de tineret cu o lucrare consistentă și permanentă cu copiii, iar astăzi am văzut lucrarea părintelui paroh cu acești tineri minunați pentru că foarte mulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În această parohie lucrurile sunt foarte bune din toate punctele de vedere, atât lucrarea Mariei, cât și lucrarea Martei se desfășoară în cele mai bune condiții. Avem o biserică frumoasă, un locaș de rugăciune și avem o biserică vie care înțelege că fără Dumnezeu nu se poate face nimic și ne referim la credincioșii care au în inima lor zidită Biserica lui Hristos”, a mai spus Părintele Episcop.

Pentru osteneala depusă la lucrările de renovare și pentru misiunea pastoral-misionară, părintele paroh Bogdan Belu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar tuturor ctitorilor si bine făcătorilor ierarhul le-a acordat diplome de recunoștință.

În anul 1755 este menţionată, în sat, o biserică din lemn. Biserica actuală, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”, a fost zidită între anii 1806 și 1808. Locaşul de cult a fost pictat în anul 1885 de Nicolae Haşcă, folosindu-se tehnica picturii în ulei şi stilul bizantin; semnătura lui Nicolae Haşcă apare şi pe icoana „Pururea Fecioară”, de pe iconostas. Restaurarea picturii s-a făcut în anul 1975 şi ulterior în anul 1995 de către pictorul Damian Mihuţ. Târnosirea sfântului locaș din Bârza a fost săvârșită în data de 14.05.1995 de către episcopul Caransebeșului, Emilian Birdaș.