Donare de sânge la nivelul Protopopiatului Caransebeș

19 February 2020 Off By Pavel Canea
Donare de sânge la nivelul Protopopiatului Caransebeș

Prin parteneriatul dintre Episcopia Caransebeșului și Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița, periodic se organizează acțiuni de donare de sânge în județul Caraș-Severin. Săptămâna aceasta, la nivelul Protopopiatului Caransebeș s-a desfășurat o astfel de acțiune umanitară în două locații.  

Miercuri, 19 februarie, la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș părinți profesori, elevi seminariști care au peste 18 ani, studenți teologi, dar și preoți din Caransebeș și din împrejurimi au venit să doneze sânge. Aceeași acțiune s-a desfășurat și în data de 17 februarie, în localitatea Teregova, tot în Protopopiatul Caransebeș.

„Apelăm la cetățenii județului Caraș-Severin să se prezinte să doneze sânge pentru că este mare nevoie de acest strop de viață. Un donator care vine pentru prima dată trebuie în primul rând să fie odihnit și să consume de dimineață un mic dejun lejer. De asemenea, nu trebuie să aibă anumite boli, cum este diabetul zaharat, hipertensiune în tratament, să nu fie operat în ultima perioadă, să nu aibă cancer, neoplasme, accidente vasculare cerebrale”, a explicat doamna doctor Rodica Neagu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița.

43 de persoane au fost validate ca fiind compatibile pentru donare de către echipa medicală condusă de doamna doctor Rodica Neagu.

„Trebuie să venim în întâmpinarea oamenilor și să-i rugăm să doneze sânge, deoarece sunt mulți bolnavi, de asemenea și accidentele sunt la tot pasul. Am făcut apel și în bisericile noastre, iar rezultatul a fost îmbucurător întrucât în cele două zile 60 de persoane s-au arătat disponibile să ajute aproapele prin donarea de sânge, dar 17 dintre ei nu au fost apți din punct de vedere medical. Ne bucurăm de acest rezultat, mulțumindu-le pentru participare donatorilor, dar și celor de la Centrul de Transfuzii Sanguine, care s-au deplasat de la Reșița. Pe viitor vom avea în vedere îmbunătățirea acestor acțiuni, atât de necesare pentru întrajutorarea celor aflați în nevoie”, a subliniat părintele protopop Florin Ciucur.

Dincolo de faptul că îi ajută pe cei aflați în nevoie, donatorul are mai multe beneficii, primește 7 tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau motivare pentru elevi/studenți și un set de analize gratuite. Pe de altă parte, există și beneficii aduse propriului organism: sângele este împrospătat, crește imunitatea și rezistența organismului, este redus riscul de paralizie, iar probabilitatea unui accident vascular scade cu 30%”.