Festivalul de folclor și tradiții populare „De prin zestrea Banatului”

9 December 2018 Off By Herea Darius
Festivalul de folclor și tradiții populare „De prin zestrea Banatului”

La praznicul pomenirii Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeș, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat cea de-a doua ediție a festivalului de folclor și tradiții populare „De prin zestrea Banatului”.

Sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița a devenit neîncăpătoare, prin prezența numeroșilor copii, tineri și adulți care au fost prezenți la desfășurarea unui regal de tradiție, cântec, joc și grai, care au alcătuit, împreună, lada cu zestre a Banatului Montan. Bucurându-se de binecuvântarea și prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, festivalul a însemnat o rememorare a importanței pe care o are păstrarea și promovarea comorilor obiceiurilor pe care noi le-am primit din trecut.

A fost un spectacol inedit care ne introduce în atmosfera binecuvântată a Praznicului Nașterii Domnului pentru că am ascultat foarte multe colinde, dar în același timp am ascultat și foarte multe poezii rostite în grai bănățean și bineînțeles am revăzut obiceiurile și tradițiile frumoase care se păstrează din moși, strămoși în toate zonele din Banatul Montan, mai ales în satul românesc care este păstrător cu multă fidelitate al tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Credem că toate cele prezentate în această seară și-au atins scopul, au ajuns la inima și sufletul credincioșilor ce au gustat atât din colindul sfânt și bun, cât și din graiul și portul popular și obiceiurile strămoșești. În anul centenar am participat la un spectacol de gală pentru că suntem și trebuie să rămânem în unitate de credință și de neam”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

Evenimentul a reunit, pe aceeași scenă, tineri de toate vârstele, veniți de pe întreg cuprinsul județului Caraș-Severin, din cele 10 filiale ale ATOR Banatul de Munte, cu scopul de a aduce la lumină, din fiecare loc din care acești tineri provin, cele mai frumoase daruri primite din străbuni. Fie că au interpretat cântece folclorice sau colinde, fie că au rostit poezii în grai, replici în cadrul unei deosebite scenete sau au jucat la fel cum jucau odată străbunii noștri, toate momentele, alăturate unele de altele, au alcătuit împreună un minunat buchet de emoții și culoare ce a făcut, într-un mod armonios, legătura dintre tainele trecutului, reprezentate prin tradiții și obiceiuri și minunea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, povestită, în această seară, prin colindul sfânt și bun.

Alături de tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte, pe scena festivalului au urcat și o serie de invitați speciali, păstrători ai valorilor strămoșești din Banatul de Munte, invitați precum: Ramona Faur, Dan Liuț, Ansamblul de Dansuri Populare „Junii Gugulani”, Ansamblul Folcloric de Cântece și Dansuri Populare din Măureni și Corul „Laudae”.

Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în cei doi ani de existență, a situat întotdeauna, printre prioritățile sale, educarea tinerei generații spre înțelegerea trecutului și a istoriei naționale și locale, conservarea și păstrarea ei tocmai prin organizarea unor astfel de manifestări cu caracter cultural, evidențiind, totodată, și rolul important al credinței.

Festivalul de folclor și tradiții populare „De prin zestrea Banatului” a fost și este un proiect de suflet al tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, organizat de către ei înșiși, prin care își propun să arate și să amintească tuturor frumusețile zonei în care s-au născut, faptul că tânăra generație nu a uitat de trecutul său și, mai ales, să ducă mai departe aceste daruri, după cum le este datoria de buni români, tuturor celor care se vor naște pe acest pământ binecuvântat al Banatului Montan. (Anita Radics)