„Hristos: sufletul satului meu” la Moldova Nouă

19 April 2019 Off By Herea Darius
„Hristos: sufletul satului meu” la Moldova Nouă

Joi, 18 Aprilie, biserica Parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă a găzduit festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului național catehetic „Hristos: sufletul satului meu”  din Protopopiatul Moldova Nouă.

 Evenimentul a debutat cu o slujbă de mulțumire săvârșită de părintele Mihai Ciucur – inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele protopop Bogoliub Martinovici și de părintele Remus Căta – coordonator al Biroului de catehizare a tineretului, la nivelul Protopopiatului Moldova Nouă.

 La eveniment au luat parte preoți de la parohiilor participante de pe raza protopopiatului, profesori de religie, precum și un număr mare de copii și tineri participanți la concurs. Au fost oferite premii celor mai bune 15 portofolii individuale participante la concurs, pe cele trei nivele de vârstă: ciclul primar, gimnazial și liceal. Premiile oferite de organizatori au constat în cărți cu conținut moralizator, cd-uri cu muzică religioasă și cărți de rugăciune, precum și diplome, atât pentru cei 15 câștigători la nivelul protopopiatului, cât și pentru toate parohiile participante. Elevii câștigători la cele trei categorii de vârstă au fost: Anoca Eduard de la parohia „Sf. Ilie Oravița” la ciclul primar, Balaci Adelina de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului ” Moldova Nouă la ciclul gimnazial și  Bobescu Maria de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Oravița la cel liceal. Lucrările realizate de copii au fost dintre cele mai diverse, de la  eseuri și creații literare, până la icoane, prezentări și filmulețe despre satul românesc, toate încadrându-se în tema Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

 În cuvântul său, coordonatorul Departamentului de tineret al Eparhiei Caransebeșului a evidențiat rezultatele foarte bune ale concursului la nivelul protopopiatului Moldova Nouă, precum și consecvența unor parohii și a unor copii, care de ani buni participă la acest concurs și obțin premii atât la nivel local, cât și la nivel eparhial. „Părintele protopop Bogoliub Martinovici, alături de preoții și profesorii coordonatori din acest protopopiat, merită și în acest an felicitări pentru implicarea deosebită în acest concurs național de creație, atât prin numărul mare de copii care au participat cu lucrări – peste 100 de portofolii, cât și pentru calitatea acestora. De asemenea, trebuie subliniat faptul că și în acest an, membrii celor 4 centre de tineret existente la nivelul protopopiatului s-au evidențiat câștigând majoritatea premiilor, ceea ce denotă că activitățile catehetice și educaționale din aceste centre dau roade în rândul copiilor și al tinerilor” a precizat părintele inspector Mihai Ciucur.

 În cadrul festivității de premiere, un grup de elevi de la Liceul „General Dragalina” din Oravița a prezentat un moment artistic intitulat „Șezătoare-n sat la noi”, care a pus în evidență obiceiuri și tradiții ale satului românesc din Banatul de Munte. Pentru prestația lor deosebită, elevii orăvițeni au primit, la rândul lor, premii constând în cărți și obiecte bisericești, precum și o diplomă de excelență din partea organizatorilor.

 În finalul întâlnirii, părintele inspector le-a adresat un cuvânt de felicitare și încurajare tuturor celor prezenți, precum și cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, îndemnându-i, totodată, să păstreze frumoasele tradiții ale înaintașilor și să folosească la maxim timpul liber pe care îl vor avea în perioada următoare, cu ocazia vacanței de Paști, pentru a se apropia mai mult de biserică și de a se pregăti cum se cuvinte pentru întâmpinarea Învierii Domnului. La rândul său, părintele protopop Bogoliub Martinovici a felicitat toți câștigătorii concursului și a mulțumit tuturor pentru implicare, prezență și perseverență.

 Concursul național de creație „Hristos: sufletul satului meu” s-a desfășurat în 14 parohii din Protopopiatul Moldova Nouă, un număr de 104 copii cu vârste între 7 și 18 ani realizând portofolii cu lucrări la secțiunile literară, artistică și multimedia, conform conceptului concursului.

  Festivitatea de premiere la nivel eparhial, va avea loc în data de 14 mai 2019, în sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului, ocazie cu care vor fi premiate cele mai bune lucrări și cele mai active parohii participante la concurs.