Slujire și misiune în Duminica Floriilor la Moniom

22 April 2019 Off By Herea Darius
Slujire și misiune în Duminica Floriilor la Moniom

Pentru al șaselea an consecutiv, cu ocazia praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, la Moniom, a fost organizată procesiunea Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”, la care au participat numeroși copii și tineri din localitate și din municipiul Reșița.

 În acest an, pe lângă participarea la Sfânta Liturghie și la procesiune, au avut loc și o serie de manifestări cu caracter filantropic și misionar, organizate de Asociația „Centrul de Tineret” Moniom.

Biserica parohiei cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” a devenit neîncăpătoare la orele dimineții pentru numărul mare de credincioși veniți la Sfânta Liturghie, în special copii și tineri care au venit îmbrăcați în port popular, purtând în mâini icoane și flori. O mare parte dintre aceștia s-au împărtășit cu Sfintele Taine la momentul potrivit, iar cei mai mici membri ai centrului de tineret au participat, ca de fiecare dată, activ la slujbă dând răspunsurile alături de membrii corului.

La finalul Sfintei Liturghii, cu mic cu mare, toți cei prezenți au plecat în procesiune pe ulițele satului, cântând imne religioase și purtând în mâini icoane și flori. La troița din centrul satului, părintele paroh Mihai Ciucur a binecuvântat și împărțit ramurile de salcie credincioșilor prezenți și a ținut un scurt cuvânt de învățătură despre semnificația praznicului. Tot aici, au fost împărțite 30 de plase cu alimente, dulciuri și produse de îngrijire copiilor de la Centrul de zi ABC al Primăriei Municipiului Reșița, sosiți, alături de părinții lor, pentru a lua parte la sfânta slujbă și la procesiune. Este vorba de beneficiarii proiectului educațional ”Împreună pentru copiii noștri”, derulat de Centrul de Tineret Moniom pentru mai multe categorii de copii și părinți din municipiul Reșița.

  În continuare, după otpustul Sfintei Liturghii, soleea bisericii parohiale a devenit din nou neîncăpătoare pentru cei 30 de copii cu vârste între 5 și 12 ani, membrii ai centrului de tineret înscriși în proiectul catehetic – educațional „Școala Sufletului”. Aceștia au primit diplome pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul diverselor secțiuni ale proiectului, precum și cărți și dulciuri. De asemenea, a fost decernat premiul „Voluntarul primăverii 2019 la Centrul de tineret Moniom”, tinerei Andra Jurca de la Bocșa. Grupul de voluntari ai centrului format din elevi de liceu și studenți, membri ai ATOR Banatul de Munte, sprijină în mod activ numeroasele activități sociale, educaționale și misionare derualte de Centrul de Tineret Moniom.

A fost, cu adevărat, o sărbătoare a copiilor și tinerilor care, prin curăția inimii lor, se aseamănă cu cei din vremea Mântuitorului, care L-au primit cu bucurie sinceră la intrarea Sa în Ierusalim. Misiunea noastră cu copiii și tinerii este una permanentă, iar astfel de ocazii sunt prilejuri deosebite de a arăta tuturor roadele muncii și ostenelii noastre în această lucrare plăcută lui Dumnezeu și atât de necesară. Suntem bucuroși că am avut în mijlocul nostru astăzi pe prietenii noștri de la centrele sociale ale Reșiței și suntem recunoscători oamenilor cu suflet bun care ne-au fost alături și au înțeles că milostenia se face în taină, iar binele dezinteresat” a subliniat părintele Mihai Ciucur, parohul de la Moniom și coordonatorul centrului de tineret din localitate.

 La Moniom, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, se derulează, de aproape 6 ani, numeroase programe sociale, educaționale, catehetice și cu carcter misionar, de care beneficiază atât copiii din comunitate, dar și un număr mare de familii din municipiul Reșița, dar și din alte localități învecinate.