Zile de vacanță petrecute în inima satului pentru copiii de la Teregova

25 June 2019 Off By Pavel Canea
Zile de vacanță petrecute în inima satului pentru copiii de la Teregova

Cea de a treia tabără de vară din cadrul programului educațional „Tabăra din Inima Satului” a debutat luni, 24 iunie, în comuna Teregova, Protopopiatul Caransebeș.

Cei 30 de copii și tineri cu vârste între 11 și 17 – beneficiarii taberei – au participat la Sf. Liturghie și la o slujbă de Te Deum oficiate în biserica parohială de către părinții slujitori Simion Bica și Ioan Smultea. După momentele de rugăciune a urmat deschiderea oficială a taberei de vară organizată în comunitate de către Episcopia Caransebșeului, alături de partenerii locali: Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie”, Primăria Teregova și Parohia „Sf. M. Mc. Dimtrie” Teregova.

La eveniment a fost prezent și coordonatorul programului „Tabăra din Inima Satului” – părintele Mihai Ciucur – care a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a prezentat programul taberei și echipa de formatori sosită în comunitate. Au luat cuvântul, de asemenea, doamna Maria Damian – primarul comunei Teregova, precum și doamna director Maria Damian – conducătoarea instituției de învățământ din localitate. Nu în ultimul rând, au transmis mesaje celor prezenți cele două coordonatoare ale taberei, respectiv Alexandra Nadane – de la Asociația „România pentru Viață” București și Anita Radics – de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

În prima zi, copiii au participat la un program de jocuri de socializare și cunoaștere, precum și la primul atelier de lucru în echipă, iar spre finalul zilei, după rugăciunile de seară, au luat parte la un dialog pe teme duhovnicești cu părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret al eparhiei. Acestea le-a vorbit tinerilor despre chemarea la o viață de sfințenie încă de la cele mai fragede vârste și a răspuns deschis, într-un cadru non-formal, întrebărilor venite din partea adolescenților. „Am avut bucuria să întâlnim aici, la Teregova, un grup numeros de copii și tineri cu preocupări frumoase, cu lumină în priviri, dar și cu căutări și întrebări specifice vârstei. Am putut, de asemenea, să constatăm deosebita colaborare existentă între Biserică, școală și autoritățile locale, fapt concretizat și prin prezența în această seară, la dialogul duhovnicesc,  atât a unui număr mare de dascăli, cât și a doamnei primar a comunei Teregova”.

Tabăra de la Teregova se desfășoară în perioada 24-28 iunie 2019 și cuprinde ateliere de educație pentru viață, lucru în echipă și comunicare, ateliere artistice, jocuri și concursuri educative, seri tematice, precum și drumeții și excursii la obiectivele aflate în proximitate.  Echipa de formatori și voluntari este alcătuită din 15 cadre didactice, studenți și elevi care, în prealabil, au parcurs sesiunile de formare și perfecționare a voluntarilor organizate de Departamentul de tineret al eparhiei.

„Ne dorim ca în aceste zile copiii să participe la un program foarte divers, care să le asigure dezvoltarea atât în plan duhovnicesc și  valorizarea talentelor și abilităților în plan cultural-artistic, cât și valorificarea zestrei de tradiții și obiceiuri locale, care alcătuiesc patrimoniul folcloric și istoric al comunității”, a mai adăugat părintele Mihai Ciucur.

Tabăra din Inima satului Teregova face parte dintr-un șir de 14 tabere organizate, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în comunitățile rurale ale eparhiei și se înscrie în șirul de manifestări dedicate Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.