Festivalul „De prin Zestrea Banatului” la cea de-a treia ediție

20 October 2019 Off By Pavel Canea
Festivalul „De prin Zestrea Banatului” la cea de-a treia ediție

Sâmbătă, 19 octombrie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat cea de-a treia ediție a festivalului de tradiții și obiceiuri „De prin Zestrea Banatului”.

Timp de câteva ore, Sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița a fost împodobită de zeci de tineri și spectatori care au venit din întreg Banatul de Munte, de aproape sau de departe, pentru a prezenta și a viziona momentele artistice pregătite de fiecare grup, prin care tradițiile și obiceiurile străbune au fost scoase la lumină.

Desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cea de-a treia ediție a acestui festival a reunit un număr de 170 de tineri proveniți din fiecare regiune a Caraș-Severinului, de la Valea Bistrei până în Clisura Dunării, de la Valea Cernei până la Moniom, fiecare dintre ei fiind înveșmântați în vechi și bogate costume populare moștenite și aducând cu ei zestrea de tradiții și obiceiuri specifice fiecăreia dintre aceste regiuni.

Grupurile de tineri care au răspuns afirmativ invitației Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte de a participa la acest festival cu cele mai frumoase momente, au interpretat numeroase scenete care au dezvăluit obiceiurile și tradițiile din bătrâni, proprii ale fiecărei zone, jocuri și cântece folclorice, precum și poezii în grai.

Spectacolul s-a bucurat, de asemenea, de prezența și de participarea interpretei de muzică populară, Doriana Talpeș, ca invitat special al acestui eveniment, precum și a rapsodului bănățean, Iosif Pușchiță din Petnic, sosit pentru prima oară în cadrul acestui festival. De asemenea, pe scena Sălii „Lira” a mai urcat și Ansamblul „Junii Gugulani” din Caransebeș, a cărui prezență la acest festival a devenit deja o tradiție.

„Întregul festival, ajuns la cea de-a treia ediție a sa, a reprezentat un moment unic în care, pe aceeași scenă, timp de câteva ore, s-au reunit delegații din fiecare ținut al Banatului Montan, aducând cu ei la lumină cele mai frumoase daruri și comori moștenite din străbuni. Rolul acestor evenimente cu caracter cultural este tocmai acela de a reaminti, de a promova și de a duce mai departe mulțimea de tradiții și de obiceiuri ale Banatului de Munte, lucru pe care asociația de tineret a Eparhiei Caransebeșului și l-a propus să-l împlinească încă de la prima ediție a acestui regal, numit «De prin Zestrea Banatului»”, a concluzionat Anita Radics, președinte ATOR Banatul de Munte.