„Școala Sufletului” – locul unde sufletele cresc mari

14 October 2019 Off By Herea Darius
„Școala Sufletului” – locul unde sufletele cresc mari

 Peste 40 de copii cu vârste între 6 și 13 ani învață, odată cu debutul noului an școlar, într-o altă școală, o adevărată școală a sufletului, printr-un program educațional-catehetic inovativ, propus de coordonatorii Centrului de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom.

Copiii, elevi ai mai multor școli reșițene cu care centrul are încheiate parteneriate educaționale, participă, de câteva ori pe săptămână – în funcție de programul fiecăruia și de activitățile propuse – la o serie de ateliere educaționale, catehetice și cultural-artistice în fosta școală a satului Moniom, renovată în ultimii 5 ani și transformată într-un centru multifuncțional modern și adaptat cerințelor tinerei generații.

Peste 70.000 de euro au fost investiți începând din anul 2014 în clădirea fostei școli a Moniomului, bani proveniți în cea mai mare parte din donații și sponsorizări ale unor oameni de bine. Dar principala investiție pe care coordonatorii centrului au făcut-o în toți acești ani a fost investiția în sufletele celor câteva sute de copii și tineri care i-au trecut pragul în tot acest timp. Este un exemplu concludent prin care s-a demonstrat că nepăsarea poate fi compensată prin implicarea și dărnicia unor oameni cu suflet mare,  care au reușit să salveze școala satului și să o transforme într-o altă școală – școala sufletului pentru copiii și nepoții lor.

Școala Sufletului” este un concept educațional inovativ, care abordează cateheza tradițională prin metode și abordări moderne, pe placul copiilor. Aici cunoștințele și deprinderile de bun creștin se acumulează firesc, prin dialog deschis, interacțiune liberă, lucru în echipă și metode moderne de predare, specifice educației non-formale. Copiii, împărțiți pe două grupe de vârstă, grupa mică – între 6 și 9 ani și cea mare – între 10 și 13 ani, vin cu mare drag la activitățile catehetice desfășurate sâmbăta, pentru că știu că aici îi așteaptă tot felul de surprize, jocuri, precum și întâlnirea cu prietenii lor de la biserică. De altfel, activitățile catehetice de la centru se prelungesc mereu în biserica satului, copiii fiind o prezență activă la Sfânta Liturghie, dar și la celelalte slujbe. Părintele paroh le rezervă, la finalul slujbei de duminică un timp al lor – cateheza copiilor – ocazie cu care aceștia prezintă credincioșilor proiectele educaționale și lucrurile învățate la „Școala Sufletului”. „Am ales această denumire pentru școala noastră catehetică, plecând de la ideea că scopul principal al activităților pe care le derulăm la «Școala Sufletului» este tocmai formarea și îmbogățirea sufletească a copiilor noștri. Este o legătură constantă și binevenită între ora de religie de la școală, educația din familie și formarea duhovnicească pe care o desăvârșim la centru și, mai ales,în Biserică” subliniază coordonatorul centrului, părintele Mihai Ciucur.

Pe lângă orele de cateheză, copiii participă și la alte activități cu caracter cultural-educativ, printre acestea remarcându-se corul „Pui de Cer”, dirijat de preoteasa satului – Georgiana Ciucur. De ani buni, corul de copii „Pui de Cer” susține diverse spectacole și serbări atât la marile sărbători ale satului, cât și la principalele festivaluri și spectacole dedicate copiilor, derulate la nivel eparhial. Toamna aceasta, corul s-a îmbogățit cu membri noi, copii de la școlile reșițene care vin să-și înmulțească aici talanții în plan muzical, cu care Dumnezeu i-a binecuvântat. Și pentru că în biserica de la Moniom copiii cântă alături de mamele lor, cu ceva timp în urmă a luat ființă și corul „Laudae”, din care fac parte mame și copii deopotrivă, alături de tinerii voluntari ai centrului.

În perioada imediat următoare, copiii vor relua și atelierul de iconografie, coordonat tot de preoteasa Georgiana Ciucur, precum și pregătirile pentru serbările de hramul Bisericii și al centrului, la praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, preocupări care au în centrul lor cântecul, portul și jocul tradițional, specific înaintașilor. Tot mai mulți elevi din școlile primare și din cele gimnaziale își îndreaptă pașii spre centrul de la Moniom, grație activităților diverse și atractive pe care formatorii și voluntarii le propun beneficiarilor săi. „În luna august, Moniomul a găzduit, alături de alte comunități rurale din eparhie, programul socio-educațional «Tabăra din Inima Satului» o tabără care a reunit aproximativ 50 de copii, mulți dintre ei fiind pentru prima dată la Moniom. Odată cu începerea anului școlar, copiii au revenit alături de părinții lor în biserica noastră și au dorit să se înscrie la activitățile Școlii Sufletului propuse de către centrul nostru. Iată, deci, că impactul programului TDIS derulat de eparhia noastră a adus roade bogate la Moniom, și nu doar la Moniom, ci și în celelalte sate unde aceste s-a derulat ”, a mai adăugat părintele Mihai Ciucur.

         Liceenii și studenții – puternic implicați în viața centrului și a Bisericii

Provocările pe care adolescența și mai apoi plecarea la facultate le-au adus în viața tinerilor, au fost gestionate cu maximă atenție și seriozitate de către coordonatorii centrului. Copiii de ieri – cei din urmă cu 5-6 ani, când au fost inițiate primele activități cu copiii la Moniom – au devenit voluntari de mare ajutor în misiunea importantă pe care centrul o derulează astăzi. atât pentru micuța comunitate de aici, dar și pentru municipiul Reșița, al cărui cartier este. Pe lângă faptul că foștii beneficiari ai centrului, acum elevi la liceu sau studenți, sprijină ca voluntari toate activitățile derulate cu copiii, aceștia au propriile lor proiecte pe care le derulează la centru.

Printre activitățile cele mai importante pe care tinerii voluntari le derulează la centrul din Moniom se numără: Clubul pentru tineret „Credo Impact” – coordonat de o echipă de facilitatori din rândul tinerilor, filiala din Reșița a ATOR Banatul de Munte, precum și Centrul de voluntariat „Sf. Filofteia”, în cadrul căruia inițiază acțiuni și campanii umanitare de sprijinire a semenilor aflați în dificultate. Toamna aceasta a însemnat, la fel ca în cazul copiilor mai mici, o creștere a numărului de liceeni care s-au alăturat activităților educative și de voluntariat propuse de centrul de la Moniom. Fie că au fost atrași de Clubul Credo, fie de ideea de voluntariat, adolescenții își îndreaptă pașii spre micuța așezare de la marginea Reșiței, convinși fiind că aici găsesc un mediu prielnic pentru a se crește atât în plan sufletesc, cât și pe planul dezvoltării personale. Despre evoluția și responsabilitatea pe care voluntarii de azi ai centrului o au în cadrul activităților de aici, vorbesc și cuvintele Anita Radics – unul dintre studenții voluntari care continuă să vină la Moniom, deși studiază la Timișoara: „Aici este locul unde, crescând, învățând și apoi muncind, mi-am dat seama că așa trebuie să arate viitorul pentru mine – crescând, învățând și formând pe alții, în prezența cărora mă simt întreagă și am convingerea că fac un lucru bun pentru lumea în care trăiesc, pentru generația tânără, care are nevoie să-și găsească un drum al său…” mărturisește tânăra coordonatoare a ATOR Banatul de Munte.

 „Toamna aceasta se împlinesc 6 ani de când am început primele activități cu copiii la Moniom, în fosta școală a satului și în biserica parohială. În toți acești ani, am semănat, după putință și pricepere, sămânța cea bună a Cuvântului lui Dumnezeu în sufletele multor copii și tineri care, pentru mai mult sau pentru mai puțin timp, ne-au trecut pragul. Nu au rămas toți alături de noi, unii au deja propriul drum în viață, având deja un loc de muncă sau chiar familii în alte localități, dar ne putem da seama că munca noastră nu a fost în zadar: Cuvântul Evangheliei a rodit în inimile lor, chiar dacă ne vedem mai rar, sau nu mai sunt parte din comunitatea noastră. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toți copiii și tinerii, pe care ni i-a trimis și ni-i trimite, alături de familiile lor, și Îl rugăm să ne dea putere și răbdare să putem continua această lucrare misionară a Bisericii  noastre. Vremurile sunt tulburi și confuze, de mare cernere, iar misiunea cu copiii  și cu familiile tinere devine tot mai dificilă în contextul actual, dar avem nădejde că prin mijlocirea Maicii Preacurate și a Sfinților Arhangeli – ocrotitorii  noștri – această lucrare își va aduce, la vreme potrivită, roadele ei”  a mărturisit părintele Mihai Ciucur, paroh la Moniom și coordonator al Centrului de tineret din localitate.