„Tinerețe în Cuvânt” la Moldova Nouă

28 November 2019 Off By Herea Darius
„Tinerețe în Cuvânt” la Moldova Nouă

Biserica recent sfințită a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă a găzduit marți, 26 noiembrie, o seară duhovnicească pentru tineri, desfășurată sub motto-ul „Tinerețe în Cuvânt”.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum și a continuat cu un dialog duhovnicesc pe care invitatul serii – părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei – l-a purtat cu tinerii de la cele două centre de tineret din Moldova Nouă. În prima parte a întâlnirii părintele inspector a identificat, împreună cu participanții la întâlnire, care sunt principalele probleme cu care se confruntă tinerii din zilele noastre, iar mai apoi s-au propus soluții pentru gestionarea corectă a acestora. În prim-planul discuțiilor au fost dependența tot mai accentuată a tinerilor de tehnologie, dar și celelalte probleme specifice adolescenților: violența, pornografia, consumul de băuturi alcoolice sau de droguri. S-a adus, de asemenea, în discuție necesitatea ca tinerii să fie ascultați mai mult, acceptați și tratați cu multă răbdare pentru a putea depăși acesta capcane care îi pândesc la tot pasul.

În cea de-a doua parte a întâlnirii discuțiile s-au axat pe modalitățile prin care tinerii pot să postească în contextul zilelor noastre, în acest sens invitatul serii aducând în discuție atât temeiuri scripturistice pentru post, cât și învățături din Sfânta Tradiție a Bisericii, în special de la Sfântul Ioan Gură de Aur referitoare la postul cel adevărat.

„Serile duhovnicrești «Tinerețe în Cuvânt» reprezintă o tradiție a filialelor ATOR și a centrelor de tineret de pe raza eparhiei Caransebeșului, fiecare dintre marile posturi de pe parcursul anului fiind încununate cu acest tip de întâlniri și dialoguri duhovnicești prin care preoții se apropie mai mult de tinerii pe care îi îndrumă, pentru ca împreună să se apropie de Dumnezeu, zidindu-și sufletele pe cărarea ce duce spre Lumină. Și întâlnirea din această seară a fost un prilej de bucurie pentru tinerii din Moldova Nouă prin prezența în mijlocul nostru a părintelui Mihai Ciucur, care ne-a îndemnat să fim cât mai aproape de Biserică, deoarece Biserica este, deopotrivă, școala și spitalul sufletelor noastre”, a mărturisit Iasmina Martinovici de la Centrul de tineret „Sf. M. Mc. Gheorghe” din localitate.

La seara duhovnicească a fost prezent și părintele protopop Bogoliub Martinovici, alături de coordonatorii celor două centre de tineret din Moldova Nouă – părintele Gheorghiță Băloi și părintele Ion Nedelcu de la parohia gazdă.

Serile duhovnicești „Tinerețe în Cuvânt”, derulate în Postul Paștelui și în cel al Crăciunului în toate centrele de tineret și filialele ATOR din Episcopia Caransebeșului, au în centrul lor descoperirea și aprofundarea învățăturilor de credință din Sfânta Scriptură și identificarea unor modalități practice prin care acestea pot să zidească sufletește tinerii din zilele noastre.