Colindul – punte între frați

17 December 2019 Off By Herea Darius
Colindul – punte între frați

Cu voia bunului Dumnezeu, ne aflăm în perioada cea mai frumoasă a anului, în acea perioadă în care creștinii îmbină armonios rugăciunea cu bucuria și cântecul, vestind Nașterea Domnului Hristos! Este perioada în care verbul „a colinda” se folosește, semantic, sub toate înțelesurile.

 Așadar, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și prin grija părintelui inspector Mihai Ciucur, tineri de toate vârstele din cadrul Centrului de Tineret Moniom și din Protopopiatul Reșița au pornit a colinda, din Banat  până-n Transilvania, ducând „colindul sfânt și bun”, vestind Nașterea Mântuitorului.

Colindatul a pornit din Oravița, în 13 decembrie 2019, când, în cadrul Festivalului „Se naște bucuria”, organizat de Centrul de tineret „Sf. Ecaterina”, corul „Laudae” al Protopopiatului Reșița, condus de prof. Giorgiana Ciucur, a susținut un program de colinde, aducând „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”

De la Oravița, Corul „Laudae”, alături de un grup de copii și tineri, au pornit, sub îndrumarea părintelui inspector Mihai Ciucur și la invitația pr. Flaviu-Gabriel Fleșer, spre inima Transilvaniei, în frumosul burg numit Mediaș, nu departe de cetatea Sighișoarei și la o aruncătură de băț de unul dintre cele mai importante orașe ale țării, Sibiu.

Așadar, în perioada 14 – 15 decembrie 2019, un grup de 30 de „tineri de toate vârstele”, călăuziți de pr. Mihai Ciucur, au fost invitații Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel și Sf. Mărturisitori Transilvăneni”, precum și ai Centrului Bisericesc „Sf. Ierarh Nectarie” din Mediaș, locuri de închinăciune păstorite cu pricepere și mult suflet de tânărul preot Flaviu-Gabriel Fleșer.

Seara de 14 decembrie a fost una a bucuriei întâlnirii bănățenilor cu ardeleni frumoși, păstrători și iubitori de tradiții, împreună rugători la ceas de sfântă vecernie. Apoi, copiii Centrului Bisericesc „Sf. Ierarh Nectarie”, îndrumați de profesori voluntari, au pregătit o scenetă cu umbre a Nașterii Domnului, moment care a umplut Biserica de tineri și vârstnici, dar, mai ales, de copii.

 Ziua de duminică a fost susținută, în întregime, de către invitații bănățeni. Sfânta liturghie a fost oficiată de cei doi vrednici preoți – părintele Mihai și părintele Flaviu-Gabriel –  apoi cuvântul de înțelepciune a fost rostit de părintele Mihai Ciucur, un cuvânt frumos și cald, menit să țină Biserica plină până la final. Tinerii Centrului de tineret Moniom, purtând cu fală costumul popular, au umplut strana și au dat răspunsurile Liturghiei, apoi, pe solee, corul „Laudae” a susținut un concert de colinde, care a răsunat în biserica devenită neîncăpătoare, dar și în afara acesteia. „Și-am venit la dumneavoastră, că sunteți gazdă aleasă/ Să vestim lumii întregi că în grajd, pe paie reci/ În Betleemul frumos s-a născut Domnul Hristos!/ Mulțumim că ne-ați primit, pruncul Sfânt de L-am vestit!”

După înălțătoare momente petrecute în frumoasa Biserică a „Sf. Petru și Pavel și a „Sf. Mărturisitori Transilvăneni” și după sfântă împărtășire cu trupul și sângele Domnului, cu toții, sute de oameni prezenți, s-au deplasat în fața Centrului Bisericesc „Sf. Ierarh Nectarie” și au urmărit un scurt program artistic al tinerilor bănățeni care, porniți în colindă, au adus și un strop din graiul bănățean, o fărâmă de tradiție din Banatul de Munte, din Banatul de pustă și din Banatul Sârbesc, o picătură de frumos din tot ce înseamnă folclor bănățean: muzică, joc, port: „…că mi-i drag al meu Banat cum mi-i drag și jocul de la noi din sat/ Când s-astrâng în horă mândre fete și feciori/Îmbrăcați în țoale noi de sărbători!”  

 O întâlnire a bucuriei se apropia de final. Comunitatea creștină ortodoxă din Mediaș, păstorită de pr. Flaviu-Gabriel, s-a dovedit a fi una nu doar numeroasă, ci și  deosebit de frumoasă și generoasă, întărind zicerea „Numai cei cu gând curat sunt frumoși cu-adevărat”.

S-au încheiat zile de colindat și vestit Nașterea Mântuitorului, zile de bucurie și dragoste frățească, rămânând promisiunea unei noi revederi, de astă dată în frumosul Banat Montan.

 „De comunitatea păstorită de părintele Flaviu ne leagă o frumoasă prietenie, în special datorită faptului că  și acolo, la fel ca și la Moniom, se acordă o atenție deosebită  pastorației copiilor, tinerilor și părinților. Deși, în cazul bisericii medieșene, nu vorbim de o biserică de parohie, totuși, am putut întâlni aici o comunitate foarte puternică, formată din câteva zeci de familii și peste o sută de copii și tineri, care sunt foarte apropiați de biserică și susțin activitățile educaționale și sociale desfășurate aici. Este cea mai frumoasă comunitate parohială pe care am avut ocazia să o cunoaștem și să ne bucurăm că, în urma acestei vizite, cele două centre parohiale – cel de la Moniom și cel de la Mediaș – s-au înfrățit, urmând să deruleze mai multe activități comune pe parcursul anului 2020” a precizat părintele inspector Mihai Ciucur, ostenitorul principal în organizarea acestei deplasări atât de frumoase și de binevenite în prag de sfinte sărbători ale Crăciunului. (Gabriela Șerban)