Pelerinajul „Credința și patriotismul – bucuriile tinereții noastre”, la Alba Iulia

3 December 2019 Off By Pavel Canea
Pelerinajul „Credința și patriotismul – bucuriile tinereții noastre”,  la Alba Iulia

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat, pentru a patra ediție, deja tradiționalul pelerinaj „Credința și patriotismul – bucuriile tinereții noastre” la Alba Iulia.

Pelerinajul a început cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la praznicul Sfântului Apostol Andrei, săvârșită la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moniom, locul unde asociația de tineret a luat naștere în urmă cu trei ani. După Sfânta Liturghie, delegația formată din 22 de tineri au pornit la drum spre Cetatea Marii Uniri, unde seara de 30 noiembrie, petrecută de aceștia la Casa de Oaspeți a Mănăstirii Râmeț, i-a găsit pe tineri cântând colinde și cântece patriotice și rememorând jertfele și suferințele românilor din ultimii 100 de ani, de la Marea Unire și până în prezent.

Ziua de 1 decembrie a început, de asemenea, cu Sfânta și Dumnezeiască Liturghie la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, unde tinerii s-au unit în rugăciune pentru țară și neam. După Sfânta Liturghie, aceștia au luat parte și la slujba de Te Deum săvârșită de ÎPS Irineu al Alba Iuliei. În cuvântul său de învățătură, ÎPS Irineu a subliniat importanța omeniei în redresarea neamului românesc. După slujba de Te Deum, tinerii au asistat la tradiționala paradă militară de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cetatea Reîntregirii, alături de alte zeci de mii de persoane, printre care și înalte oficialități române de stat. În urma paradei militare, tinerii atoriști au împărtășit în modul lor caracteristic bucuria de a fi parte a aceluiași neam, gând și duh cu ceilalți români veniți de pretutindeni, prin intonarea de cântece patriotice, pricesne și colinde pe străzile Cetății Reîntregirii, încheind momentul artistic cu o horă la care au luat parte toți cei prezenți, sosiți din toate provinciile istorice ale țării.

„Un nou an care a adus cu el o nouă călătorie în lumea istoriei prin Cetatea Alba Iulia. Și de această dată am participat cu mare bucurie în suflet la minunatul eveniment. De la an la an, emoțiile sunt din ce în ce mai mari. Frigul nu mai este un impediment pentru niciunul din noi ca să participăm la veselia de la fiecare pas ce învăluie întreg orașul și la parada militară, unde cu sufletul la gură privim cu mare entuziasm defilarea trupelor care ne apără țara. E o adevărată bucurie să vezi în data de 1 decembrie că fiecare român poartă atât în suflet, cât și în mâini drapelul României, intonând cântece patriotice și religioase”, povestește tânăra Nadia Popescu.

„În acest pelerinaj am cunoscut persoane noi care mi-au intrat în suflet și mă bucur mai ales de faptul că m-am integrat într-un în această asociație, ATOR Banatul de Munte. Mă bucur că am avut ocazia să sărbătoresc 1 decembrie în Capitala Marii Uniri împreună cu familia care sunt sigur că-mi va fi alături în următorii ani!”, mărturisește Darius Lăpădat, nou membru și voluntar al asociației de tineret a Episcopiei Caransebeșului.

„Deși au trecut 100 de ani de când Banatul s-a unit cu restul țării, am decis, totuși, să merg la Alba Iulia, acolo unde acum 101 ani a avut loc Marea Unire. Am purtat cu mândrie și în acest an tricolorul pe străzile Cetății de Scaun, cântând cu bucurie cântări patriotice și colinde, alături de prietenii mei românași. Cântări patriotice cu versuri ce ne arată toate sacrificiile care au fost făcute cu scopul unirii României. Unde sa retrăiești mai profund unirea, dacă nu la ea acasă..?”, relatează cu emoție Anamaria Iovu.

Pelerinajul „Credința și patriotismul – bucuriile tinereții noastre” a ajuns la cea de-a patra ediție, fiind o tradiție pentru tinerii atoriști, ce marchează pentru aceștia începutul uneia dintre cele mai frumoase și pline de culoare perioade din an, și anume perioada sărbătorilor de iarnă. Pelerinajul de la Alba Iulia este un moment important din agenda activităților Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, întrucât prin desfășurarea acestuia, tinerii au șansa să guste din clipe de istorie și de mărturisire, rememorate sub formă de cântece, poezii, povestiri și amintiri de către coordonatorii lor care, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, îi cresc pe aceștia în adevăratul duh autentic creștin-românesc.