Atelier de educație pentru viață desfășurat la Caransebeș

27 January 2020 Off By Pavel Canea
Atelier de educație pentru viață desfășurat la Caransebeș

Sâmbătă, 25 ianuarie, la Caransebeș a avut loc atelierul de educație pentru viață intitulat „Alege binele tău”, organizat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, filiala Caransebeș și Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din municipiu.

Activitatea a fost găzduită în sala amfiteatru a Colegiului Național „Traian Doda” din Caransebeș și a avut-o ca invitat și moderator al întâlnirii pe Alexandra Nadane, președintele Asociației „România pentru viață”, prieten și formator în cadrul activităților tineretului ortodox din Eparhia Caransebeșului.

Sala a fost împodobită de prezența tinerilor, dar și a părinților și profesorilor sosiți la această activitate din oraș sau din sate învecinate, fapt din care s-a putut realiza un atelier complet, bazat pe viziunile diferite, provenite atât din rândul tinerilor, cât și al părinților și profesorilor în ceea ce privește problemele cu care tinerii se confruntă în zilele noastre, dar și eventualele soluții de prevenire sau rezolvare a lor.

O mare parte a întâlnirii, participanții la acest atelier au petrecut-o întocmai în încercarea de a identifica problemele și nevoile cu care tinerii se confruntă în comunitatea lor, dezbătând asupra acestora, asupra potențialelor cauze și asupra eventualelor modalități de soluționare a lor. În urma celor discutate în prima parte a întâlnirii, toți cei prezenți au fost puși în temă cu ceea ce înseamnă și cuprinde activitatea de educație pentru viață în rândul tinerilor și nu doar, dialogând pe teme de actualitate care fac parte din categoria problemelor cu care generația tânără, în mod special, se confruntă astăzi, precum: relațiile toxice, dependențele, traficul de persoane, apariția sarcinilor nedorite, apariția crizei de sarcină și culminând cu avortul, însemnătatea și consecințele lui reale.

Scopul principal al întâlnirii a fost acela de conștientizare și de informare asupra problemelor și riscurilor care există sau pot exista în comunitatea din care cei prezenți la atelier fac parte, urmând ca cei implicați în creșterea, educarea și formarea copiilor să se implice în viețile tinerilor care par din ce în ce mai tulburate de diferite provocări.

„A fost o mare bucurie să cunosc adolescenți și profesori din Caransebeș, preocupați de nevoile adolescenților și tinerilor din comunitate. Datorită implicării lor, proiectul «Alege binele tău», dedicat prevenirii riscurilor în adolescență, a ajuns și în acest oraș. Informarea este absolut necesară și a fost principalul obiectiv al atelierului, însă pentru a sprijini în mod real adolescenții și tinerii este nevoie de oameni care să le fie alături și să-i ajute să depășească cu bine problemele cu care se confruntă. Mă bucur că mulți dintre cei pe care i-am întâlnit deja lucrează în această direcție”, a mărturisit Alexandra Nadane, președintele Asociației „România pentru viață”.

Atelierele de educație pentru viață fac parte din categoria activităților a căror structură este una foarte complexă, adăugându-se, an de an, tot mai multe subiecte și tematici în sfera sa, care sunt necesare de discutat cu fiecare categorie de vârstă și în mod special cu tinerii a căror perioadă din viață, la acești ani, este una extrem de fragilă, văzută prin prisma multitudinii de schimbări și de provocări cărora tânărul trebuie să le facă față, sprijinit, pentru a putea trece cu bine peste această etapă efervescentă, numită adolescență.

În anul 2020, tinerii voluntari de la ATOR Banatul de Munte se vor axa într-un mod prioritar pe promovarea și organizarea atelierelor de educație pentru viață cu care vor merge în mijlocul diferitelor grupuri de tineri din mai multe zone ale județului, discutând cu ei și prezentându-le informații cu care fiecare tânăr trebuie să fie pus în temă, la această vârstă, pentru a avea succes în identificarea problemelor și în solicitarea de ajutor, atunci când drumul este anevoios, specific adolescenței și nu îl poate parcurge de unul singur.