Reuniunea coordonatorilor centrelor catehetice și de tineret din Episcopia Caransebeșului

21 October 2020 Off By Pavel Canea
Reuniunea coordonatorilor centrelor catehetice și de tineret din Episcopia Caransebeșului

Marți, 20 octombrie, Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit Reuniunea anuală a coordonatorilor centrelor catehetice și de tineret de pe cuprinsul eparhiei.

În cadrul evenimentului de bilanț al activităților cu tinerii și copiii, organizate în anul 2020 în cele 16 centre catehetice și de tineret ale Episcopiei, preoții și profesorii coordonatori au vizionat o serie de materiale video care au sintetizat principalele proiecte ce au fost organizate în acest an, cele mai multe fiind derulate și adaptate noului context social, generat de pandemia de coronavirus și, mai ales, axate pe nevoile copiilor și tinerilor în aceste vremuri de confuzie. Întâlnirea a fost moderată de către părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, care le-a prezentat preoților și profesorilor participanți la eveniment concluziile la nivel de Patriarhie în ceea ce privește misiunea Bisericii Ortodoxe Române cu tinerii și copiii în aceste vremuri, discutate și stabilite în cadrul Congresului Național „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat la Caraiman în luna septembrie. De asemenea, toți coordonatorii centrelor catehetice și de tineret au avut ocazia să prezinte și să discute situația actuală de la nivelul fiecărui centru, expunând problemele cu care se confruntă, dar și soluțiile propuse pentru continuitatea misiunii cu copiii în parohiile pe care le păstoresc.

La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a urmărit și ascultat cu multă luare-aminte discuțiile, problemele și soluțiile propuse ale coordonatorilor centrelor catehetice și de tineret. Ierarhul a subliniat, în mesajul transmis tuturor celor prezenți, importanța continuității misiunii și activităților cu tinerii și copiii, îndemnând la echilibru, curaj și responsabilitate, pentru că, așa cum s-a menționat, „este vremea mărturisirii”. Părintele Episcop i-a asigurat pe toți preoții și profesorii de tot sprijinul și toată dragostea sa părintească, încurajându-i să continue în lucrarea de educare, formare și dezvoltare a tinerelor generații în Biserica lui Hristos.

În finalul reuniunii, coordonatorii de tineret ai Episcopiei Caransebeșului au ascultat și au propus o serie de activități care vor putea fi organizate, în perioada următoare, în contextul delicat în care majoritatea activităților și reuniunilor se vor muta în mediul online. Preoții și profesorii au discutat despre posibilitatea utilizării spațiului online în scop productiv și educativ, propunând o serie de ateliere, conferințe și formări, pentru tineri și copii, care să fie organizate și susținute de platformele care să faciliteze întâlnirile lor în condiții de siguranță, în spațiul virtual. Astfel, prin gândirea și organizarea în mediul online a multor activități cu tinerii și copiii în perioada imediat următoare, singurele activități care vor mai necesita prezența fizică a tinerilor sunt campaniile umanitare „Mâinile Bucuriei” și „Ghetuțele lui Moș Nicolae” la care toate centrele catehetice și de tineret au fost invitate să ia parte.

Reuniunea anuală a coordonatorilor centrelor catehetice și de tineret de pe cuprinsul Eparhiei Caransebeșului reprezintă un moment de bilanț, dar și o oportunitate de a discuta și a stabili noi strategii de lucru cu tinerii și copiii, adaptate contextelor sociale și, mai ales, necesităților tinerelor generații care, în aceste vremuri de confuzie, au nevoie de siguranță și de continuitate într-un mediu care se preocupă constant de creșterea și dezvoltarea lor, cum este cel al Bisericii Ortodoxe.