Întâlnire de lucru online a membrilor ATOR Banatul de Munte

23 January 2021 Off By Herea Darius
Întâlnire de lucru online a membrilor ATOR Banatul de Munte

După o scurtă și binemeritată pauză prilejuită de Sărbătorile de iarnă, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte s-au reunit la prima întâlnire de lucru din anul 2021, organizată de data aceasta online, în cadrul căreia au fost analizate activitățile derulate în anul recent încheiat și au fost proiectate principalele direcții de acțiune pentru acest an.

Întâlnirea, găzduită de platforma Zoom, a debutat cu prezentarea principalelor proiecte derulate de tinerii atoriști în anul 2020, discuțiile purtându-se pe baza unui material video de sinteză, care a avut darul să ilustreze într-un format atractiv bilanțul activităților derulate în anul precedent. Dintre cele mai importante proiecte derulate de ATOR Banatul de Munte merită amintite: campaniile umanitare „Mâinile Bucuriei” și „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, programul educațional „Tabăra din Inima Satului”, corul ATOR Banatul de Munte, precum și seria de emisiuni și ateliere online desfășurate în ultima parte a anului 2020.

Părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a transmis cuvântul de felicitare din partea Părintelui Episcop Lucian și al membrilor Permanenței Consiliului eparhial, pentru efortul deosebit pe care tinerii atoriști l-au depus în special în zona social-filantropică într-un context atât de dificil ca cel de anul trecut.  De asemenea, părintele a prezentat participanților principalele proiecte de pe agenda de lucru a Departamentului de Tineret al eparhiei, reafirmând, cu acest prilej sprijinul nemijlocit pe care Centrul eparhial îl oferă activităților derulate de tinerii atorișit.

Discuțiile, moderate de Anita Radics – coordonatoarea tinerilor atoriști – s-au concentrat pe cele mai importante proiecte care se doresc a fi organizate în acest an, printre care se numără: continuarea programului „Tabăra din Inima Satului” – cel mai important program de voluntariat la nivel eparhial, derularea în continuare a campaniilor umanitare deja tradiționale – „Mâinile Bucuriei”, „Ghiozdanul cu bucurii” și „Ghetuțele lui Moș Nicolae” – și, de asemenea, reluarea activităților în spațiul virtual, respectiv a conferințelor și atelierelor online. Se intenționează, de asemenea, organizarea pelerinajelor, a reuniunilor, a școlii de vară „Credința altfel” și a taberei de creație ”Credință și artă pentru toți”, precum și a festivalului de tradiții populare ”De prin zestrea Banatului” – activitați de suflet ale ATOR Banatul de Munte, suspendate anul trecut din pricina pandemiei.  S-a propus, totodată, organizarea unui nou proiect prin care se dorește renovarea și înfrumusețarea pe bază de voluntariat a cât mai multor troițe de pe întreg cuprinsul eparhiei, în cadrul unui program intitulat „Întinerim troițe”, care se va implementa în parteneriat cu mai multe instituții de cultură și parohii din județ. La final, au fost discutate și aspecte de ordin organizatoric, printre altele fiind discutată propunearea ca asociația să captete statut juridic, sub formă de asociație non-profit, sub directa îndrumare și coordonare a Departamentului de Tineret.

„Consider că întâlnirea avut rolul să reafirme rolul foarte important pe care ATOR Banatul de Munte îl are în strategia misionară și cea social-filantropică în Episcopia Caransebeșului și să încurajeze tinerii să continue programele devenite deja tradiționale, atât în plan social, cât și în zona cathetică și educațională. Avem cu toții convingerea că, dacă anul 2020 a fost anul celor curajoși în Banatul de Munte, acest an este anul în care experiența și dorința de continuitate, vor aduce, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, noi împliniri atât în plan sufletesc cât și în plan misionar pentru tinerii noștri”, a precizat părintele Mihai Ciucur.

„Revederea, la fel ca de fiecare dată, chiar și în mediul online, a fost o adevărată bucurie pentru noi toți, pentru că a reprezentat prima activitate care anunță în mod clar faptul că misiunea noastră va continua și în anul 2021, cu cel puțin tot atâtea proiecte câte am reușit să organizăm și în anul precedent. Discuțiile au fost unele foarte productive, tinerii au fost încântați de noile planuri, fapt care i-a entuziasmat să începem pregătirea lor cât mai curând. Ne-a bucurat, mai ales, că mulți dintre ei și-au exprimat părerile, propunerile și viziunea cu privire la modul în care activitatea asociației va arăta și în acest an și că am reușit, mai ales, să îi motivăm și să îi încurajăm pe fiecare să își găsească propriul loc în organizație și să strălucească acolo”, a mărturisit Anita Radics.

În prezent, se află în derulare campania „Mâinile Bucuriei”, urmând ca în perioada imediat următoare să fie reluate și atelierele și conferințele online cu diverși invitați din țară și din străinătate.

Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a luat ființă la data 18 Iulie 2016 și funcționează, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, ca structură în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.