12 localități din Caraș-Severin și-au exprimat interesul pentru organizarea de tabere în vara acestui an

6 March 2021 Off By Herea Darius
12 localități din Caraș-Severin și-au exprimat interesul pentru organizarea de tabere în vara acestui an

În ultima lună, în contextul înscrierii comunităților rurale și urbane din Caraș-Severin în proiectul „Tabăra din Inima Satului”, 12 localități (10 rurale și 2 urbane) și-au exprimat interesul pentru a găzdui tabere pentru copii, în vara acestui an.

Comunitățile locale din Caraș-Severin au avut posibilitatea să se înscrie în programul organizat pentru al treilea an consecutiv de Episcopia Caransebeșului, prin completarea și transmiterea unui formular de înscriere până la data de 1 martie 2021. Prin intermediul acestui formular, parohiile, școlile și administrațiile publice locale au solicitat organizarea de tabere de zi, cu durată de câte 5 zile, în comunitățile lor, în baza unui concept inovativ de tabere creat de specialiștii Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și implementat cu succes în anii 2019 și 2020. Astfel, comunitățile rurale din județ vor organiza tabere educaționale sub denumirea de Tabăra din Inima Satului (TDIS), iar cele urbane sub numele de Tabăra din Inima Familiei (TDIF).

Cele 10 tabere organizate în localitățile rurale (TDIS) se doresc a fi organizate în următoarele comunități: Cornereva, Grădinari (cu copii din satele Grădinari și Greoni), Marga, Măureni, Mehadia, Moniom, Răcășdia, Sasca Montană (cu copii din satele: Sasca Montană, Sasca Română, Potoc și comuna Cărbunari), Teregova și Ticvaniu Mare.

Cele două orașe înscrise în program, care își propun organizarea de tabetere TDIF sunt: Băile Herculane și Oravița. La aceste se adaugă municipiul Reșița, copii de pe raza municipiului reședință de județ participând ca în fiecare an la tabăra organizată la Moniom.

  În total, este vorba, așadar, de copii proveniți din 17 localități ale județului (14 rurale și 3 urbane), organizatorii estimând, la acest moment, că numărul beneficiarilor taberelor va fi de peste 300 de copii și tineri.

 Taberele vor fi organizate în comunități de echipe de formatori și voluntari, în majoritate tineri de la ATOR Banatul de Munte, dar și cadre didactice și voluntari din comunitățile gazdă.

„Ne bucură foarte mult dorința partenerilor noștri locali de a organiza programele educaționale de tip TDIS, în ciuda tuturor incertitudinilor legate de restricțiile generate de pademia Covid 19. Din cele 12 comunități care își propun organizarea de tabere, în 5 am organizat tabere de acest fel și în anii anteriori (Marga, Măureni, Moniom, Răcășdia și Teregova), iar 7 sunt comunități care și-au exprimat dorința de a intra în program începând cu acest an”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului „Împreună pentru copiii noștri” și al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

  În perioada următoare, sub coordonarea tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, va începe înscrierea și selecția voluntarilor care doresc să facă parte din program, iar, în paralel, vor fi semnate protocoalele de colaborare cu instituțiile partenere și va demara înscrierea copiilor din comunitățile gazdă care vor participa la tabere.

            De asemenea, în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri” vor avea loc mai multe sesiuni de pregătire și formare a voluntarilor, o școală de vară destinată voluntarilor, precum și festivalul de tradiții populare „De prin zestrea Banatului”, pe care ATOR Banatul de Munte își propune să îl organizeze în toamna acestui an.

 „Desigur, organizarea taberelor depinde și de evoluția restricțiilor sociale impuse de pandemie, programul nostru putând suferi modificări, dar noi avem nădejde că vom reuși să ducem bucuria TDIS în cât mai multe comunități din eparhia noastră. Experiența anilor trecuți ne-a arătat că genul acesta de proiecte educaționale și cu caracter misionar au un impact foarte puternic și de durată asupra copiilor și tinerilor din comunitățile gazdă, iar voluntarii noștri de la ATOR Banatul de Munte sunt foarte motivați să continue acest proiect, așa încât nu ne rămâne decât să Îl rugăm pe Dumnezeu să împlinească gândul nostru bun”, a mai subliniat părintele Mihai Ciucur.