7 ani de misiune cu tinerii la Moniom

1 March 2021 Off By Pavel Canea
7 ani de misiune cu tinerii la Moniom

Prima zi de primăvară este, de 7 ani încoace, una cu totul specială pentru copiii, tinerii, voluntarii și părinții pentru care fosta școală a satului Moniom a devenit, în acești ani, un loc al bucuriei, al frățietății și al prieteniei.

La 1 martie 2014, într-o duminică plină de lumină, la finalul Sfintei Liturghii, fosta cancelarie a școlii din Moniom devenea, în urma unor lucrări de renovare și a slujbei de binecuvântare, Centrul de Tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom. O încăpere mică, de sub 25 metri pătrați, găzduia peste 30 de copii entuziaști, dornici de a învăța și a socializa în tinda Bisericii. Un început modest, dar care s-a dovedit în timp a deveni cel mai important centru educațional dedicat copiilor, tinerilor și părinților, nu doar din municipiul Reșița, ci din întreg județul Caraș-Severin. Din voia lui Dumnezeu, și prin implicarea unor oameni aleși, în micul sătuc de la marginea Reșiței a înflorit, în acești 7 ani, o lucrare misionară și educațională de excepție, atât prin anvergura și consistența ei, cât și prin diversitatea activităților și numărul beneficiarilor săi.

Realizările din ultimii ani de la Moniom sunt numeroase, astfel încât ar fi dificil de enumerat în acest context aniversar. Rămâne ca roadele acesti lucrări să vorbească în timp despre ceea ce s-a construit și zidit la Moniom, prin dăruire, jertfă și iubire de Dumnezeu și de oameni.

Momentele importante din viața centrului sunt, la rândul lor, numeroase, dar merită amintite în acest context, câteva repere rămase în memoria colectivă: implementarea programului ”Alege Școala” al Patriarhiei Române începând cu anul 2014, sfințirea de către Preasfințitul Lucian a sălii de festivități ”Sabin Păuța” (1 iunie 2015), înființarea ATOR Banatul de Munte (18 iulie 2017), binecuvântarea întregului centru (interior și exterior) tot de către Părintele Episcop Lucian (28 mai 2018), demararea programului catehetic ”Școala Sufletului” (1 martie 2019) și debutul programului ”Creștem sănătos împreună” la salina centrului (8 februarie 2021). Alături de acestea, centrul a găzduit în acești ani numeroase tabere, ateliere, conferințe, seminarii, activități cultural-artistice, programe de voluntariat, cursuri pentru părinți, tineri și copii, proiecte culturale și cu caracter comunitar, care au reunit beneficiari din întreg județul Caraș-Severin.

„Dintre toate acestea, în prezent, cel mai important program pentru noi este Școala Sufletului – proiect catehetic demarat la 1 martie 2019 – pentru că  Școala Sufletului este sera în care cresc frumos vlăstarele noastre, respectiv generația de copii de clasele primare și gimnaziale, care asigură continuitatea programelor noastre”, mărturisește părintele Mihai Ciucur, coordonatorul centrului.

Momentul aniversar din acest an s-a derulat în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, duminică 28 februarie, atunci când, la finalul Sfintei Liturghii, cei 35 de copii cu vârste între 6 și 14 ani de la Școala Sufletului au primit în dar tricourile personalizate care atestă apartenența lor la acest program. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, la momentul împărtășirii preotului, copiii su susținut o cateheză tematică referitoarel la Pilda fiului risipitor, așa cum au înțeles-o ei la activitatea derulată cu o zi înainte la centru. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii preotul paroh a oficiat o slujbă de mulțumire pentru binefacerile primite în toți acești ani, s-a cântat tradiționalul „La mulți ani”, iar toți cei prezenți – copii și părinți, deopotrivă – au participat la o agapă organizată la centru, cu respectarea restricțiilor sanitare aflate în vigoare.

„Pentru noi, la Moniom, ultimul an a reprezentat, în ciuda tuturor dificultăților, un an foarte bun, în care multe familii cu copii s-au alăturat comunității noastre, iar pentru acest lucru Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu. În prezent comunitatea creată în jurul Bisericii și al centrului nostru numără peste 100 de suflete – copii, tineri și părinți – la care se adaugă, desigur, credincioșii din satul nostru, cărora doresc să le mulțumesc în mod special pentru sprijinul acordat în toți acești ani”, a mai precizat părintele Mihai Ciucur.

Activitățile, dar și investițiile derulate în fosta școală din Moniom (investiții care depășesc 80.000 euro) se desfășoară prin intermediul Asociației ”Centrul de Tineret Moniom”, în parteneriat cu Parohia Moniom, dar și cu Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, bucurându-se de binecuvântarea și sprijinul nemijlocit al Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, dar și al multor oameni de bine și instituții din Municipiul Reșița și nu numai.