Concursul Național de Creație „Biserica: familia românilor de pretutindeni” în Episcopia Caransebeșului

14 May 2021 Off By Herea Darius
Concursul Național de Creație „Biserica: familia românilor de pretutindeni” în Episcopia Caransebeșului

Concursul Național de Creație „Biserica: familia românilor de pretutindeni”, desfășurat de Patriarhia Română în cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, și-a desemnat de curând portofoliile câștigătoare la nivelul Episcopiei Caransebeșului.

Desfășurat în contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara granițelor României, concursul a oferit posibilitatea parohiilor din țară să desfășoare, în colaborare cu parohii românești din Diaspora, activități în mediul online, dintre cele mai diverse: de la cele catehetice și educaționale, până la momente cultural-artistice, sau cu caracter filantropic.

La nivelul eparhiei  Caransebeșului, o comisie de jurizare, formată din trei membri (doi părinți consilieri și un protopop), a desemnat portofoliul câștigător, care va fi premiat cu diplome și premii din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.  Este vorba de proiectul „Credință fără granițe – Foi sans frontières”, derulat în colaborare de către Grupul catehetic „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom și Grupul catehetic „Sf. Ioan Gură de Aur” Namur-Vedrin, Belgia, proiect care a prilejuit mai multe întâlniri online, momente artistice, ateliere și conferințe desfășurate în spațiul virtual.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul „Milostenia: dragostea fără frontieră”, derulat de către Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă alături de Parohia ”Sf. Ap. Petru și Pavel” Reims, Franța, la care au participat 36 de copii (18 din România și 18 din Franța).

Pe locul al treilea s-a situat proiectul „Icoana – chip al credinței românilor de pretutindeni”, realizat în parteneriat de către Parohia ”Sf. Mare Mucenic Dimitrie” Caransebeș și Parohia ”Sf. Cuv. Dimitrie Exiguul” Albacete, Spania, în cadrul căruia un număr de 32 de copii (18 din România și 14 din Spania) au participat la ateliere de iconografie desfășurate online.

Grupele catehetice de la toate cele trei parohii mai sus amintite vor fi premiate de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul unei festivități de premiere care va avea loc la Centrul eparhial în data de 1 iunie, de Ziua internațională a copilului.

 „Având în vedere faptul că în acest an premierea la nivel național a portofoliilor câștigătoare – care se desfășura în mod tradițional la Catedrala Patriarhală la praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena – nu va mai avea loc din pricina restricțiilor existente, la inițiativa Preasfințitului nostru, atât premiile din partea Preafericitului Părinte Daniel pentru parohia câștigătoare, cât și premiile din partea eparhiei noastre vor fi înmânate de către ierarhul nostru chiar de Ziua internațională a copilului. Totodată, anunțăm toți preoții, centrele catehetice și de tineret din eparhia noastră că proiectul ”Biserica: familia românilor de pretutindeni” va continua în Episcopia Caransebeșului până în data de 22 august 2021 – Duminica românilor migranți. Așadar, proiectele demarate în parteneriat cu parohii din Diaspora au ocazia să continue, fiind invitate și alte centre catehetice din eparhie să inițieze astfel de activități specifice Anului omagial al pastorației românilor din afara granițelor României”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Biroului de catehizare a tineretului din Episcopia Caransebeșului.