Oravița – gazda celui mai mare eveniment dedicat tinerilor din Banatul de Munte în anul 2021

23 August 2021 Off By Herea Darius
Oravița – gazda celui mai mare eveniment dedicat tinerilor din Banatul de Munte în anul 2021

Oravița găzduiește, începând de sâmbătă, 21 august, și până miercuri, 25 august 2021, cel mai mare eveniment dedicat tinerilor din Banatul de Munte, și anume prima ediției a Taberei din Inima Familiei, la care participă peste 80 de copii și tineri din localitate, alături de aproximativ 40 de voluntari de la ATOR Banatul de Munte.

Evenimentul a debutat cu o slujba de Te-Deum oficiată de părintele inspector Mihai Ciucur, alături de preoții slujitori din Oravița, la biserica parohiei ”Pogorârea Sfântului Duh” din Zona Gării și a continuat cu primele activități educative organizate la campusul Liceului Tehnologic ”Mihai Novac” din localitate.

Cea de-a doua zi a Taberei din Inima Familiei la Oravița a început în tinda bisericii, prin participarea la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Mihai Ciucur, alături de părintele paroh, Gelu Moldovan, și de ceilalți preoți parohi din Oravița, în altarul de vară al Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, împreună-slujirea aducând în memoria părinților amintirea celei dintâi tabere organizate în Episcopia Caransebeșului, de la care se împlinesc zilele acestea 9 ani.

Chiar zilele acestea se împlinesc 9 ani de la prima tabără pe care am organizat-o în Episcopia Caransebeșului, în cadrul Departamentului de tineret. Și la prima tabără organizată în 21-23 august 2012, unul dintre colaboratori a fost părintele Gelu Moldovan de la Oravița, alături de care am înființat primul centru de tineret din Episcopia Caransebeșului și care a rămas alături de tineri până în prezent. La 9 ani distanță de acel moment marcant în misiunea cu tinerii desfășurată în Episcopia Caransebeșului, se organizează acest minunat eveniment, un dar pe care Biserica îl face Oraviței, prin parteneriat cu autoritățile locale și cu oamenii de bine din Oravița, un dar care se concretizează în 5 zile binecuvântate de Dumnezeu, cu activități care au în centrul lor copilăria și tinerețea cu și în Hristos”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de tineret din cadrul Episcopiei Caransebeșului.

La Sfânta Liturghie, au luat parte copiii și tinerii înscriși, alături de părinții lor, încununând astfel participarea la activitățile dedicate lor prin comuniunea deplină cu Mântuitorul Hristos, despre care părintele Ciucur precizează că este cea mai importantă parte a taberei:

Suntem recunoscători pentru că Dumnezeu a îngăduit aceste zile frumoase în această vară, iar în această duminică s-a consumat, din punctul nostru de vedere, cel mai important moment al taberei, pentru că, împreună cu beneficiarii, în număr de peste 80, la care se adaugă 40 de voluntari, și alături de credincioși, am săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghieîn altarul de vară al Parohiei «Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul», încununând eforturile în plan misionar și în plan catehetic pe care noi le facem cu aceste tabere. Cred că nu e moment mai frumos decât acela în care copiii, tinerii, părinții și comunitatea întreagă, alături de dascăli, se reunesc la Sfântul Potir, la Sfânta Liturghie”.

În cadrul Liturghiei, s-a citit pericopa evanghelică a potolirii furtunii și a umblării pe mare, context în care preoții au îndemnat familiile ca, în tumultul societății actuale, în furtunile ce pun în primejdie dreapta credință și tinerețea curată a copiilor, să se ancoreze în Hristos, în Scriptură, în dreapta învățătură, având credința neclintită că Mântuitorul Hristos le va întinde mâna și lor, precum a întins-o apostolului Petru.

Programul celor cinci zile de tabără cuprinde activitățile specifice conceptului TDIS, și anume: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, teambuilding și comunicare, jocuri și concursuri, ateliere artistice, seri tematice și activități cu caracter moral-duhovnicesc. De asemenea, în program este prevăzut un atelier pentru părinți, precum și o excursie la Mănăstirea Călugăra și, desigur, tradiționalul foc de tabără.

La acest program complex participă peste 80 de copii și tineri din Oravița, distribuiți pe două grupe de vârstă, și anume: 50 de copii cu vârste între 7 și 11 ani și 35 de adolescenți cu vârste între 12 și 18 ani. Copiii participanți sunt elevi ai celor trei unități de învățământ din oraș – Liceul Teoretic „General Dragalina”, Liceul Tehnologic „Mihai Novac” și Școala Gimnazială „Romul Ladea”, școli care sunt implicate în calitate de parteneri în organizarea evenimentului. De asemenea, proiectul beneficiază de sprijinul Asociației „Sf. Ecaterina” din localitate și se desfășoară cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al orașului Oravița și al celor trei parohii ortodoxe din localitate.

Având în vedere numărul mare de participanți, activitățile se desfășoară pe mai multe grupe, în locații dinstince din incinta campusului, avându-se în vedere restricțiile specifice perioadei. Un moment important îl va constitui participarea la Sfânta Liturghie care se va oficia duminică în foișorul de vară al parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” și, de asemenea, festivitatea de final, care va avea loc miercuri, 25 august, de la ora 18.00, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraș.

Luând în considerare numărul de participanți, de tineri voluntari, precum și de dascăli implicați, tabăra de la Oravița este cel mai mare eveniment comunitar dedicat tinerilor din acest an, fiind vorba de aproximativ 140 de copii și tineri, la care se adaugă cadre didactice, preoți și părinți implicați în organizare.

Amplul eveniment de la Oravița este parte a programului educațional „Împreună pentru copiii noștri”, derulat de Episcopia Caransebeșului prin Departamentul de Tineret, cu sprijunul ATOR Banatul de Munte și a  partenerilor locali din comunitățile gazdă.