Curs pentru cei care iubesc să lucreze cu tinerii și copiii, la Centrul de Tineret Moniom

23 October 2021 Off By Pavel Canea
Curs pentru cei care iubesc să lucreze cu tinerii și copiii, la Centrul de Tineret Moniom

Centrul de Tineret Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Moniom a găzduit joi, 21 octombrie 2021, un curs inedit, la care au participat tineri de la Asociația Tinerilor Ortodocși Banatul de Munte din mai multe localități ale județului Caraș-Severin.

Cursul a fost susținut de către Bianca Matei – trainer internațional, director executiv Orthopraxis și manager al rețelei naționale de Cluburi pentru tineret Credo Impact și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Tinerii, cu vârste între 14 și 23 de ani, au avut posibilitatea să experimenteze activități de teambuilding și autocunoaștere, de dezvoltare personală, leadership și comunicare, toate aceste elemente fiind parte componentă a programelor pentru copii și tineri puse la dispoziție de Fundația Noi Orizonturi, prin programul educațional Orthopraxis. La eveniment a fost prezent și Dana Bates – managerul și fondatorul fundației, cel care a împărtășit, în debutul întâlnirii, experiența de peste 20 de ani de lucru cu tinerii din România și, în special, experiența lucrului cu tinerii în Biserică, prin cluburile pentru tineret Credo Impact.

Trainingul a vizat, de asemenea, latura participativă a fiecărui cursant, acesta fiind pus în diferite situații și ipostaze pentru a se descoperi și redescoperi pe sine și al aflării locului pe care îl poate avea în cadrul unei echipe de voluntari  care desfășoară activități educaționale cu copiii și tinerii.

„Impactul asupra adolescenților și tinerilor participanți a fost unul deosebit, cursul reușind să îi ajute pe prezenți să își descopere și redescopere calitățile, problemele, dar și motivația de a desfășura activități în folosul comunității și al aproapelui. Nu a fost genul de curs clasic, în care facilitatorul transmite informația și metodele de lucru cursanților, ci a fost mai degrabă o terapie de grup, care a avut darul de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă rolul, rostul și misiunea lor în lucrarea Bisericii. Suntem recunoscători formatorilor de la Orthopraxis, care au răspuns prompt invitației noastre și sunte convinși că acest training va avea roade și se va concretiza în programe și proiecte comune cu cei de la Noi Orizonturi”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei.

În unanimitate, tinerii prezenți s-au declarat plăcut surprinși de felul în care s-a desfășurat cursul, lucru care se poate desprinde și din cele câteva mărturii de mai jos.

 „Trainingul de azi a fost o experiență în adevăratul sens al cuvântului, fiind total diferit de așteptările mele și surprinzându-mă într-un mod plăcut. Jocurile în care am învățat să empatizăm unii cu alții, în care ne-am descoperit pe noi înșine, dar și unii pe alții, au fost un exemplu perfect de ceea ce înseamnă o activitate reușită. Sper că vom mai avea ocazia de a desfășura astfel de activități cu cei de la Orthopraxis”, este de părere Sebastian Kradyel, 23 de ani, din Reșița.

„Personal, azi am simțit că pot mai mult. Ziua de azi mi-a arătat că pot și că vreau mai mult, că trebuie să ies din zona mea de confort și să merg spre lucrurile care îmi plac, să pun mai mult suflet în ele și să le acord mai multă atenție. Să mă bucur mai mult de lucrurile care mă împlinesc cu adevărat și să mă despart de lucrurile care mă tulbură. Și poate cea mai importantă lecție pe care am învățat-o azi a fost să fiu mai atent și mai aproape de oameni dragi mie”, mărturisește Darius Lepădat, 16 ani, din Milcoveni.

„Pe mine acest training m-a ajutat ca de acum încolo să fiu eu însămi, să nu mai pun la suflet anumite lucruri care nu îmi fac bine, să trec mai ușor peste anumite conflicte sau probleme și, poate cel mai important lucru pe care l-am învățat din această sesiune, este că nimeni nu e perfect și să ne iubim unii pe alții exact așa cum suntem.  De asemenea, jocurile au fost extraordinare, fiecare având câte un mesaj de transmis și sper că vor mai fi cursuri de acest fel, pentru că pe mine mă ajută foarte mult”, este de părere și Antonia Ciucur, 14 ani, din Caransebeș.

Grupul de cursanți a fost alcătuit din 21 de tineri de la  ATOR Banatul de Munte, membri ai filialelor Reșița, Caransebeș, Oravița, Valea Bistrei și Măureni.

Cursul de la Moniom va fi urmat și de alte activități derulate în parteneriat cu Orthopraxis, oferta acestora fiind una foarte variată, de la cursuri de animatori, lucrător de tineret, consilier de tineret, formatori sau consilier adicții, până la susținere în înființarea de cluburi de tineret Credo Impact, grupuri suport în parohii și seri cu sens pentru tineri și adulți, dar și traininguri pentru organizarea de tabere pentru facilitatori și voluntari.