Pelerinaj de suflet al ATOR Banatul de Munte la mănăstirile din nordul Olteniei

19 October 2021 Off By Pavel Canea
Pelerinaj de suflet al ATOR Banatul de Munte la mănăstirile din nordul Olteniei

În perioada 14-16 octombrie, o parte din tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte au luat parte la pelerinajul organizat de asociație la mănăstirea Arnota din județul Vâlcea, prilej cu tinerii pelerine au vizitat mai multe mănăstiri istorice din zona de nord a Olteniei.  Pelerinajul a fost o răsplată pentru tinerii care s-au implicat, pe perioada verii, în diversele proiecte și programe organizate de asociație și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În prima zi, tinerii pelerini s-au reunit la troița  de la intrarea în comuna Marga, unde, împreună cu părintele Mihai Ciucur, au citit rugăciunile de binecuvântare a călătoriei și pelerinajului. Mai apoi, înainte de sosirea la mănăstirea Arnota, au poposit la mănăstirea Lainici unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la moaștele Sfântului Irodion. 

A doua zi a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie care a fost urmată de Sfântul Maslu, ambele săvârșite la mănăstirea Arnota, locul de suflet al atoriștilor. În a doua parte a zilei, tinerii au vizitat mănăstirea Bistrița unde s-au închinat Sfântului Grigorie Decapolitul și icoanei Maicii Domnului Panthanassa, cântând imnuri ale Maicii Domnului, mănăstirea Cozia – ctitorie și loc de veci al lui Mircea cel Bătrân, dar și Mănăstirea Turnu, unde se află icoana Trihierousa a Maicii Domnului și chiliile rupestre în care au viețuit Sfinții Cuvioși Daniil și Misail. La finalul zilei, au poposit între apele Oltului, la mănăstirea Ostrov.

Cea de-a treia zi a început prin Sfânta Liturghie, slujită de părintele Mihai Ciucur în biserica nouă a Sfintei Mănăstiri Arnota, la care tinerii atoriști au dat răspunsurile la strană. În drumul spre casă, s-au vizitat mănăstirile Hurezi, cea mai mare ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, dar și Polovragi, mănăstire care datează încă din secolul al XVI-lea și unde putem găsi bolnița Sfântului Nicolae.

Mărturii ale tinerilor pelerini

„Am avut șansa de a merge împreună cu o parte dintre colegii voluntari pe care ii consider frați în Hristos în locuri plin de har și de oameni călduroși. Acest pelerinaj a fost ocazia perfectă pentru a ieși din vâltoarea societății și a limpezi mintea, dar și a hrăni sufletul. Zilele de rugăciune și închinare la sfintele moaște ne-au întărit spre a continua a face lucrul cel bun in continuare. Gândul cu care am rămas este acela că pentru mine credința poate  ajunge de la o scânteie la o flacără”, ne mărturisește tânărul Sebastian Kradyel, unul dintre cei mai dedicați voluntari ai ATOR Banatul de Munte.

„Arnota, un loc de suflet, de liniște și plin de iubire. Nu regret absolut deloc că mi-am petrecut aceste zile acolo, cu voi, noua mea familie. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea și vă mulțumesc că ați putut face posibil acest lucru! Cu siguranță vreau să ne revedem la locul nostru de suflet cât mai repede!” relatează Bianca Stan, unul dintre cei mai noi atoriști.

„După o perioadă în care activitatea lumească îmi covârșise mintea, pentru mine, acest pelerinaj era mai mult decât binevenit. Simțeam că relația mea cu Hristos și Maica Domnului se «răcise» din partea mea. Iată-mă, după acest pelerinaj, după ce am văzut și simțit o bucată de rai de la mănăstirea Arnota și nu numai, împlinită pe plan duhovnicesc. Mai liniștită și mai senină decât am plecat. Nu credeam că 2 zile o să mă facă să mă simt că aparțin acelor locuri, să facă să le simt ca pe o veșnicie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, că a făcut niște vorbe să prindă viață, și nu una simplă, ci una întru Hristos!” a mărturisit Iustina Chereș, unul dintre cei mai tineri atoriști.

O bucurie a fost pelerinajul acesta. Și vă mulțumesc, vă mulțumim că l-ați făcut posibil! Pentru că a venit exact când aveam cea mai mare nevoie de el. Întăritor. Da, m-am bucurat de Maica, am simțit și am văzut că a fost cu noi peste tot… Sunt, totuși, două mari gânduri cu care rămân după aceste zile. Primul e un verset din Apostolul de ieri – „Moartea a fost înghițită de biruință.” E de la 1 Corinteni, capitolul 15. Al doilea e titlul unei cărțulii pe care am găsit-o, singura de acest fel, printre sutele de cărți din magazinul de la Polovragi – „De aceea plâng și eu” a mărturisit George Lăpădat, vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte.

Mărturisesc că mănăstirile la care am fost în aceste trei zile nu îmi erau străine, dar niciodată nu am simțit cum am simțit acum prezența Harului Ceresc. Da, «Omul sfințește locul!», și atât de mulți oameni sfințitori am întâlnit în acest pelerinaj! Pentru sufletul meu, acesta a fost un pelerinaj întăritor, de care aveam nevoie acum mai mult ca niciodată! Nădăjduiesc că Maica Preacurată o să vegheze în continuare asupra noastră, așa cum a făcut-o și în aceste trei zile!” ne-a mărturisit Anamaria Iovu, membru al Consiliului Director al ATOR Banatul de Munte.

„Vreau să mărturisesc că eu înainte să plecăm în pelerinaj m-am simțit foarte rătăcită printre lume, dar și că m-am îndepărtat de Biserică. Însă, cum Dumnezeu le rânduiește pe toate, m-a adus iar alături de cei mai dragi oameni ai sufletului meu și ne-a strâns într-un loc de suflet al atoriștilor, cu toate că unii dintre noi nu am mai fost până acum, dar s-a simțit asta încă de când am pășit în curtea mănăstirii. Am simțit la fiecare slujbă, rugăciune rostită sau cântată, cum Preacurata Fecioară Maria mă îmbrățișa și era alături de mine… și parcă îmi șoptea «Totul va fi bine!». La mănăstirea Arnota mi-a rămas o parte mare din suflet și abia aștept să ne reîntoarcem.” a mărturisit Natalia Iacob, de asemenea membru al conducerii ATOR Banatul de Munte.

Pelerinajul la mănăstirile din Nordul Olteniei se înscrie într-o serie extensivă de activități planificate de către noul Departament de Pelerinaje și Drumeții al ATOR Banatul de Munte și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.