„Duhovnicul și Liturghia sunt centrul adevăratei lucrări misionare” – concluzia tinerilor ortodocși din Episcopia Caransebeșului și Arhiepiscopia Alba Iuliei

29 November 2021 Off By Herea Darius
„Duhovnicul și Liturghia sunt centrul adevăratei lucrări misionare” – concluzia tinerilor ortodocși din Episcopia Caransebeșului și Arhiepiscopia Alba Iuliei

În perioada 26-28 noiembrie 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în eparhia Banatul de Munte a avut loc primul schimb de experiență între tineri, la care a luat parte o delegație compusă din 15 tineri de la Alba Iulia, membri ai Asociației „Emanoil”, alături de tinerii de la ATOR Banatul de Munte – organizația gazdă și inițiatoarea acestui proiect.

 Tinerii de la Alba Iulia, sosiți în Episcopia Caransebeșului cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, au fost întâmpinați în după amiaza zilei de vineri, 26 noiembrie, de către reprezentanții ATOR Banatul de Munte la biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moniom, acolo unde, alături de părintele paroh Mihai Ciucur, au săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului. A urmat o seară de cunoaștere, petrecută la Centrul de Tineret Moniom, acolo unde voluntarii atoriști au propus jocuri de teambuilding și socializare.

 Ziua de sâmbătă, 27 noiembrie, a fost dedicată vizitării câtorva obiective importante din eparhia noastră, tinerii pelerini vizitând Mănăstirea Călugăra, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița și Mănăstirea Nera, acolo unde au avut parte și de un cuvânt de folos din partea părintelui Teofan Munteanu – duhovnicul mănăstirii, precum și de o agapă frățească oferită de obștea monahală. La ceas de seară, tinerii pelerini au participat la o seară tematică de socializare la Centrul de Tineret Moniom, iar o parte dintre ei s-au spovedit pentru a se pregăti cum se cuvine pentru Sfânta Liturghie.

Duminică, 28 noiembrie, la ceas de Sfântă Liturghie, biserica Sfinților Arhangheli din Moniom a devenit neîncăpătoare, cei aproximativ 40 de tineri înfrățiți din cele două eparhii dând răspunsurile la strană, alături de mulțimea de copii și părinți prezenți ca de fiecare în biserica Moniomului, care, pentru mulți dintre ei, a devenit o a doua casă. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit un număr mare de copii și tineri, Sfânta Euharistie fiind esența și sensul activităților misionare pe care cele două organizații de tineret le desfășoară.

După agapa oferită de membrii comunității parohiale gazdă, a urmat un benefic schimb de experiență, în cadrul căruia, tinerii de la Alba Iulia au putut afla mai multe despre principalele forme de organizare și programe dedicate tinerilor din eparhia noastră: centrele de tineret, ATOR Banatul de Munte, programul eparhial Tabăra din Inima Satului (TDIS), și proiectul catehetic dedicat copiilor intitulat Școala Sufletului. La finalul celor câtorva ore în cadrul cărora tinerii atoriști și voluntarii Centrului de Tineret Moniom au împărtășit din experiența lor, a urmat o slujbă de Te Deum oficiată de către părintele Mihai Ciucur și un moment în care tinerii gazdă au dăruit invitaților lor daruri din partea Preasfințitului Părinte Lucian, constând în cărți de rugăciune, Noul Testament și Foaia Diecezană.

 „Ce bine și ce revigorant e pentru suflet să vezi că nu ești singur! Acest schimb de experiență a fost o șansă, un imbold și o scânteie care a reaprins în mine dorința de a lucra cu tinerii. Cumva, chiar în post, am reușit să ne distrăm frumos, ne-am rugat lejer și ne-am împărtășit unii de alții și de Hristos cum am știut noi mai bine. Probabil au fost cele mai de folos 3 zile din ultimii doi ani. Aveam nevoie de experiența aceasta ca să-mi reamintesc că dincolo de moarte e viață, e tinerețe, e bucurie. Slavă lui Dumnezeu și mulțumire gazdelor!”, mărturisește Teofil Slevaș, președintele Asociației „Emanoil” și conducătorul delegației  de la Alba Iulia.

  „În urma acestei experiențe mi s-a confirmat că Dumnezeu lucrează în lume și prin oameni. S-au risipit toate îndoielile legate de lucrul cu tinerii în Biserică, iar duhovnicul și Liturghia sunt centrul oricărei lucrări. Omenie, bucurie, informații foarte utile – sunt doar câteva motive care mă fac să fiu nerăbdător să mă întorc la noii mei prieteni din eparhia Banatului de Munte, este și mărturia sugestivă a tânărului Paul Negru din Alba Iulia.

Alexandra Crîsta, unul dintre liderii lucrării misionare de la Moniom, mărturisește, la rândul ei: „În aceste zile, în care timpul a zburat atât de repede, am descoperit cu bucurie câte lucruri ne leagă, ce ne face să fim unici, am învățat unii de la alții și am înțeles câte lucruri frumoase putem face împreună. Nu am nicio îndoială că legătura care s-a format între noi nu se va destrăma prea ușor, pentru că, mai presus de toate, în aceste zile am devenit frați în Hristos, iar acest lucru ne va ține împreună”

 „Într-o lume grăbită și agitată, Biserica și asociația din care facem parte este acasă, este locul în care putem fi noi înșine. Acest schimb de experiență mi-a adus multă bucurie, pentru că am văzut în ochii colegilor mei lumina, dragostea și fericirea unui  adevărat tânăr ortodox, care trăiește în Biserică. Mulțumim că ne-ați adus și ați împărtășit cu noi energia pozitivă și bucuria tinereții voastre”, sunt cuvintele unuia dintre membrii fondatori ai ATOR Banatul de Munte, Alexandru Vuc.

 „A fost o experiență care ne-a făcut să ieșim din zona de confort, la cel mai realist nivel. Am găsit tineri care fac lucruri importante în comunitatea lor, la fel ca și noi, iar acest lucru ne dă speranță că încă mai sunt oameni care vor să slujească în comunitățile lor implicându-L pe Dumnezeu în tot ceea ce fac. Au fost trei zile de care ne este deja dor, trei zile de rugăciune și distracție în cel mai curat mod posibil, trei zile care au trecut mult prea repede”, este de părere și Amalia din Alba Iulia.

Schimbul de tineri inițiat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte este parte din agenda misionară a organizației de tineret a eparhiei noastre și s-a desfășurat cu sprijinul și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de relații externe al asociației, a reunit tineri atoriști din filialele Reșița, Caransebeș, Oravița, Valea Bistrei și s-a desfășurat cu sprijinul Centrului de Tineret Moniom și al comunității parohiale a bisericii „Sfinții Arhangheli  Mihail și Gavriil” din Moniom.