Crăciunul Tinerilor – bucuria și tradiția tinerilor de la ATOR Banatul de Munte

29 December 2021 Off By Pavel Canea
Crăciunul Tinerilor – bucuria și tradiția tinerilor de la ATOR Banatul de Munte

Marți, 27 decembrie, în cea de-a treia zi de Crăciun, Parohia Milcoveni a găzduit deja tradiționalul eveniment organizat în fiecare an, de către membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, și anume Crăciunul Tinerilor.

Evenimentul a debutat în biserica parohială, cu săvârșirea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii, de către un sobor de 5 preoți, în frunte cu părintele protopop de Moldova Nouă, Bogoliub Martinovici, alături de părintele Adrian Nacu, parohul și gazda evenimentului, părintele Aurel Radics, de la Parohia Măureni, părintele Marius Voinea, de la Parohia Rusova și, nu în ultimul rând, părintele Ovidiu Cărăbaș, de la Parohia Berliște. La acest moment de bucurie și sărbătoare au fost prezenți tineri din toate colțurile Eparhiei Caransebeșului, aceștia reunindu-se, mai presus decât orice, în dreptul Sfântului Potir, unde cea mai mare parte a tinerilor s-a unit cu Hristos, împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii, răspunsurile la strană au fost date de membri ai corului ATOR Banatul de Munte.

În finalul Liturghiei, părintele Aurel Radics, apropiat al tinerilor atoriști, dar și coordonator al unui foarte activ centru de tineret, a transmis un cuvânt de învățătură celor prezenți, evidențiind viața Sfântului Arhidiacon Ștefan, dar și importanța și frumusețea lucrării atoriștilor care, chiar dacă uneori poate părea grea și plină de încercări, fiind o lucrare a Bisericii, este absolut necesară pentru timpurile pe care le trăim și în care mărturisirea credinței se realizează prin fapte. Părintele a mai amintit de legătura strânsă pe care tinerii, atât cei prezenți, cât și alții din întreg județul, o au cu părintele lor de suflet, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial al Departamentului de Activități cu Tineretul din Eparhia Caransebeșului, menționând importanța pe care aceste legături de prietenie, între preot și tineri, o are, în aceste timpuri de răcire sufletească a oamenilor față de Biserică.

În încheierea Sfintei Liturghii, imediat după cuvântul oferit de preaonoratul părinte protopop de Moldova Nouă, Bogoliub Martinovici, credincioșii și tinerii au fost încântați să participe la un mini concert de colinde susținut de către corul ATOR Banatul de Munte și Grupul Psaltic „Dynamis” al Parohiei Ortodoxe Oravița Română. De asemenea, tinerii parohiei Milcoveni au pregătit și susținut o scenetă prin care au evidențiat tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă din satul lor natal, Milcoveni.  

Întregul eveniment s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită de către Consiliul și Comitetul Parohial al Parohiei Milcoveni, dar și cu multe voci din care a răsunat colindul sfânt și bun, precum și planuri și noi perspective pentru anul care urmează.

„Pentru noi, atoriștii, a treia zi de Crăciun are o însemnătate aparte, și anume comuniunea noastră, a tuturor, în Hristos. Astăzi a fost ziua în care mai multe suflete s-au întâlnit în bucuria de a-L primi pe Hristos, singurul legământ pururea viu care ne unește pe toți cu adevărat. Bucuria Împărtășirii cu Sfintele Taine și dragostea pentru Hristos sunt câteva trăiri pe care le-am simțit cu desăvârșire. Când te afli în fața Sfântului Potir, te lepezi de toată necurăția sufletului și de gândul rău. Este momentul în care suntem toți chemați să ajungem sfinți. Bucuria mea a fost aceea de a vedea cum toți ne-am întâlnit azi în număr mare și am acceptat chemarea de a încerca să ne asemănăm cu sfinții, prin Sfânta Împărtășanie”, mărturisește una dintre cele mai implicate voluntare ale asociației, Maria Niroda.

„Pentru mine nu se putea încheia mai frumos anul, decât prin participarea la Crăciunul Tinerilor, evenimentul în care ne-am adunat noi, familia ATOR Banatul de Munte, pentru a ne ruga unul pentru celălalt și pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru frumoasa noastră activitate misionară pe care o desfășurăm cu drag în tot județul. Punctul culminant a fost momentul unirii noastre, a tuturor, la Sfântul Potir, locul unde ne-am unit cu Cel pe care Îl propovăduim, cu Însuși Iisus Hristos”, a mărturisit tânăra Bianca Stan, una dintre cele mai noi voluntare ale ATOR Banatul de Munte.

„Tradiția a mers și în acest an mai departe. Mărturisesc deschis faptul că acest Crăciun al tinerilor a fost însoțit de multe ispite, pe care le-au răbdat frumos cei pe care Domnul i-a ales ca prin ei să se mai zidească ceva tainic, durabil, înalt, în noi și între noi. Lăsând la o parte fiecare piedică ce a apărut – pentru că nu există lucru bun făcut în numele lui Hristos, fără să fie lipsit de încercare – evenimentul și reuniunea în sine au fost ceva profund. Chiar dacă nu am fost în formulă completă, în acest an, rugăciunea și grija noastră, unul față de celălalt, au fost cele care s-au simțit că plutesc între noi și spre cei de departe. A fost dragoste acolo, ceva ce parcă doar Hristos poate picura, când există sinceritate și inimă bună. Ne-am bucurat mult, pentru că aceste reuniuni ale noastre, de familie, cum le numim noi, pălesc în fața tuturor lucrurilor care vor să ne împiedice să nu fim împreună.

Nici de această dată nu au lipsit colindele, cântecele și veselia dintre noi, urmate de noi planuri pregătite cu îndrăzneală pentru un nou an. Slavă Domnului pentru toate câte au fost, timp de 365 de zile! Slavă Domnului pentru binecuvântarea adusă asupra acestei lucrări, prin care înțelegem că trebuie să mergem mai departe”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

Organizarea Crăciunului Tinerilor este unul dintre cele mai mari și mai așteptate momente, din fiecare an, ale ATOR Banatul de Munte, care există, ca și tradiție, încă din primul an de existență al asociației și purtând, totodată, binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.