Credința și patriotismul – valori și principii de viață pentru copiii de la „Școala sufletului”

1 December 2021 Off By Herea Darius
Credința și patriotismul – valori și principii de viață pentru copiii de la „Școala sufletului”

La ceas de mare sărbătoare – 1 decembrie, Ziua Națională a României – copiii beneficiari ai programului educațional „Școala Sufletului” de la Centrul de Tineret Moniom s-au reunit în biserica parohială, acolo unde au luat parte la un program de rugăciune și la o altfel de lecție de istorie și patriotism.

„Ediția specială de 1 decembrie” a Școlii Sufletului a debutat cu o slujbă de Te-Deum oficiată în biserica parohială din Moniom de către părintele Mihai Ciucur, la care copiii și părinții prezenți au dat răspunsurile la strană. La finalul slujbei, părintele paroh le-a vorbit copiilor și părinților prezenți despre însemnătatea zilei de 1 decembrie și despre răspunderea pe care o avem fiecare dintre noi în transmiterea idealurilor înaintașilor noștri.

„Le-am vorbit copiilor și părinților prezenți despre felul în care strămoșii noștri au înfăptuit Mare Unire din urmă cu 103 ani și despre jertfa care a stat la baza realizării acestui înalt ideal național. Am încercat, de asemenea, să transmit familiilor prezente la acest moment festiv că responsabilitatea făuririi idealului de unitate de țară, de neam și de credință este acum pe umerii noștri, ai părinților de azi și le-am spus copiilor că, în curând, Biserica și patria noastră vor sta pe umerii lor, iar pentru aceasta trebuie să se pregătească încă din copilărie. Pentru noi, la Centrul de Tineret Moniom, credința și patriotismul sunt valori pe care le promovăm în permanență, nu doar la marile sărbători naționale, pentru că generația tânără are mare nevoie de aceste repere pentru a putea crește frumos și a sluji, la rândul ei, Bisericii și țării în care s-a născut”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Centrului de tineret de la Moniom.

Lecția de istorie și patriotism a fost urmată de participarea copiilor și a părinților lor la festivitățile organizate în  Parcul Tricolorului din municipiul Reșița, cu ocazia zilei de 1 decembrie, acolo unde cei prezenți au avut posibilitatea să asculte și o scurtă evocare istorică a evenimentului din urmă cu 103 ani, mesajul autorităților, precum și un scurt program artistic propus de organizatori.

„Activitatea propusă astăzi de părintele a fost o una inedită și foarte interesantă, fiind pentru prima dată când am avut ocazia să particip la un astfel de eveniment. Sincer, mă așteptam să mă plictisesc, dar m-au impresionat în mod plăcut atât explicațiile părintelui cât și discursurile oficialităților și depunerile de coroane de flori, alături de momentele artistice desfășurate în Parcul Tricolorului”, mărturisește Daria Boeru, o membră foarte activă a Școlii Sufletului în vârstă de 11 ani, din municipiul Reșița.

„Ne-am bucurat foarte mult că anul acesta ați fost în mijlocul nostru, în ceilalți ani fiind plecat la Alba Iulia de 1 decembrie. Mie mi-a plăcut foarte mult slujba de Te-Deum, dar și cuvintele dvs și cântecele stranei noastre. Vă mulțumim!, sunt cuvintele Dariei Crîsta, în vârstă de 11 ani, o altă elevă foarte activă a Școlii Sufletului.

La rândul ei, Lavinia Budescu – o mămică proaspăt întoarsă din străinătate în satul natal, a mărturisit: „Tricolorul, biserica, preotul satului și comunitatea ne-au făcut, pe mine și pe copiii mei să simțim ce înseamnă cu adevărat ziua națională. Împreună, am redescoperit după aproximativ 10 ani, ce înseamnă să fii român și să trăiești românește”.

În paralel, o delegație de voluntari de la Centrul de Tineret Moniom, alături de tineri de la ATOR Banatul de Munte, au participat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, la manifestările organizate la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naționale a României.