Dragoste și recunoștință de 1 decembrie la Caransebeș

1 December 2021 Off By Pavel Canea
Dragoste și recunoștință de 1 decembrie la Caransebeș

De Ziua Națională a României, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.

„În primul rând dragoste și recunoștință îi datorăm lui Dumnezeu, cel care a ajutat poporul român să fie unit într-o singură țară creștină și română, apoi, dragoste și recunoștință oferim astăzi înaintașilor noștri, făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, dar și tuturor eroilor patriei noastre, pentru că a curs mult sânge în Primul Război Mondial și într-adevăr batalioanele române au trecut Carpații, pentru că Ardealul a fost, este și va rămâne al românilor. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ocrotit din cele mai vechi timpuri, din secolul apostolic. L-am avut aici ca propovăduitor al evangheliei lui Hristos pe Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, apoi moșii și strămoșii noștri s-au luptat pentru acest spațiu, carpato-danubiano-pontic și iată, visul tuturor românilor s-a împlinit după Primul Război Mondial, la 1 decembrie 1918”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.

Slujba de Te Deum a fost urmată de un recital de cântece patriotice, dar și colinde, în interpretarea Corului Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” și a Grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Se cuvine să le oferim recunoștință și celor care astăzi au venit alături de noi la aceste manifestări spirituale și naționale pe care Episcopia Caransebeșului împreună cu autoritățile locale le-au organizat în cetatea Banatului de Munte, în cetatea lui Miron Cristea. Dumnezeu să-i binecuvinteze și să-i ocrotească pe toți românii, iar noi îi felicităm și îi îmbrățișăm pe toți cei care simt românește și se închină Preasfintei Treimi”, a mai adăugat Părintele Episcop.

La eveniment au luat parte oficialităţi locale, judeţene, preoți din municipiu, conducători de instituții din Caransebeș, oameni de cultură, profesori și elevi seminariști de la Seminarul teologic „Ioan Popasu”, precum şi mulţi credincioşi care au vrut să fie alături de România şi de români la această sărbătoare.

După momentul de rugăciune și miniconcertul oferit de teologi, Părintele Episcop Lucian și oficialitățile prezente au depus flori la statuia episcopului Elie Miron Cristea, cel care a avut un rol important în înfăptuirea Marii Uniri, dar și la Crucea Identității și Demnității Naționale din centrul civic al municipiului.