Prima formare a voluntarilor din cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”

11 April 2022 Off By Herea Darius
Prima formare a voluntarilor din cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”

Comuna Băuțar din județul Caraș-Severin a fost gazda primei sesiuni de prezentare a proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, eveniment în cadrul căruia s-a desfășurat și formarea inițială a voluntarilor înscriși în proiect.

Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și cu sprijinul Primăriei Comunei Băuțar, s-a desfășurat pe parcursul a două zile, respectiv 8-9 aprilie 2022.

Programul a debutat în seara zilei de vineri 8 aprilie, cu întâmpinarea și cazarea membrilor echipei de formare TDIS la sediul Centrului de zi pentru bătrâni de la Bucova. Seara a continuat, timp de 90 de minute, cu o ședință de lucru la care au participat membrii echipei de formare și în cadrul căreia au fost planificate în detaliu sarcinile pentru a doua zi.

Sâmbătă, 9 aprilie 2022, cu începere de la ora 10, la sediul Casei de Cultură ,,Ciobănașul”, din Băuțarul de Jos s-a desfășurat evenimentul de prezentare a proiectului, care a reunit, alături de echipa de formatori, câteva zeci de tineri voluntari sosiți din mai multe zone ale județului, respectiv: Valea Bistrei, Caransebeș, Reșița și Valea Cernei.

Activitatea a început cu o slujbă de binecuvântare și un cuvânt de mulțumire din partea părintelui Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului ,,Împreună pentru copiii noștrii” și responsabil cu activitățile cu tineretul din cadrul Episcopiei Caransebeșului.

Programul a continuat cu un cuvânt de bun venit din partea domnului Romeo Răduță, primarul comunei Băuțar, care, la rândul său, a mulțumit Episcopiei Caransebeșului pentru că a ales comuna sa pentru desfășurarea acestui eveniment.

În prima parte a întâlnirii, părintele Mihai Ciucur a prezentat proiectul „Împreună pentru copiii noștri”, iar Georgiana Ciucur – trainer în cadrul programului, a susținut un modul pe tema comunicării eficiente și a lucrului în echipă în context TDIS.

A urmat prezentarea celor șase ateliere TDIS, pe baza unui concept îmbunătățit și adaptat nevoilor copiilor, astfel: Atelierul de Educație pentru Viață (Anita Radics), Atelierul de Dezvoltare Personală  (Andra Jurca), Atelierul de Comunicare si Lucru în Echipă (Lucian Barbescu),  Atelierul de Jocuri, Concursuri și Seri Tematice (Alexandra Crîsta), Atelierul Artistic,(Anamaria lovu), Atelierul de Formare Duhovnicească (Mihail Cincheză).

Un aspect important al întâlnirii l-a constituit conturarea portretului voluntarului TDIS., dar și definirea codul etic al voluntarului TDIS, discuție care a fost moderată de către părintele Mihai Ciucur.

În a doua parte a evenimentului a avut loc Târgul atelierelor TDIS, prin prezentarea interactivă a atelierelor. Au fost întregite echipele celor șase ateliere cu aproximativ 30 de voluntari noi și a fost stabilit programul formărilor pe ateliere pentru perioada următoare.

„A fost un pas important pe care l-am făcut în cadrul proiectului nostru, pentru că resursa umană, respectiv tinerii noștri voluntari, sunt cea mai importantă resursă pe care o avem și de aceea investiția în pregătirea și formarea lor este prioritară. Este îmbucurător faptul că tinerii, mai vechi sau nou veniți, aleg să facă voluntariat în programele socio-educaționale ale Bisericii, mai ales în aceste vremuri în care alternativele pentru ei sunt foarte generoase. Acest interes deosebit al tinerilor față de TDIS ne confirmă faptul că proiectul nostru este deja un brand județean în planul educației non-formale, constituind, totodată, o oportunitate deosebită de dezvoltare pe mai multe planuri pentru tineri, iar faptul că aceste lucruri au la bază valorile moralei creștine nu poate decât să ne ofere un motiv în plus de recunoștință, precum și motivația de a continua”, a subliniat coordonatorul proiectului, părintele Mihai Ciucur.

Proiectul „Împreună pentru copiii noștri” se derulează cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, având ca parteneri locali: Primăria și Consiliul local al comunei Băuțar, școala, composesoratele și parohiile din localitate.

La nivel județean,  proiectul se derulează cu sprijinul tinerilor din ATOR Banatul de Munte, și în parteneriat cu ISJ Caraș-Severin și alte instituții de profil.

Următorul eveniment de acest fel va avea loc la Oravița în data de 15 aprilie 2022 și va reuni voluntarii din zona de sud și de vest a județului Caraș-Severin.