Tabăra din Inima Satului în comuna Băuțar

1 April 2022 Off By Herea Darius
Tabăra din Inima Satului în comuna Băuțar

Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul Misionar și de Activități cu Tineretul, organizează și în acest an două tipuri de tabere educaționale pentru comunitățile rurale și urbane din județul Caraș-Severin. Este vorba de ,,Tabăra din Inima Satului (TDIS)” și ,,Tabăra din Inima Familiei” (TDIF), în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri”, aflat la cea de-a patra ediție.

Tabăra din Inima Satului (TDIS) este un proiect care a avut rezultate remarcabile în anii anteriori, când au fost organizate mai multe tabere în mai multe comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin. Printre activitățile propuse în cadrul acestor tabere (cu durata fixă de 5 zile) amintim: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, jocuri și concursuri educative, seri tematice, excursii și program de formare duhovnicească. Și în acest an, în cadrul taberelor, vor fi incluse și ateliere pentru părinți, precum și activități care vizează familia în ansamblul ei.

Partenerii locali sunt parohiile, școlile și autoritățile publice locale din localitățile unde se dorește organizarea proiectului.

În acest an, dintre comunitățile locale la nivelul UAT-urilor, pentru implementarea proiectului, a fost aleasă comuna Băuțar.

Joi, 31 martie, la sediul Primăriei comunei Băuțar a avut loc o întâlnire informală între coordonatorii proiectului pr. Mihai-Cătălin Ciucur și Anita Radics președinte Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ATOR Banatul de Munte), respectiv autorități locale reprezentate de domnul Romeo Răduță, primarul comunei Băuțar, doamna Mihailoni Iliuța, consilier primar, domnul Tuștean Gheorghe-Ghidel, viceprimar, doamna Bugar Cristiana, secretar, domnul Stăncioni Petru-Tudor, președintele Composesoratului Locuitorilor din Băuțarul de Sus, doamna director Cîrcu Elena Domnița de la Școala Gimnazială Băuțar, și preoți celor trei parohii din comună: pr. Adrian Socaci de la Parohia Bucova, pr. prof. dr. Vidu-Marius Vasiloni de la Parohia Băuțarul Superior, pr. Trandafir Silvășan de la Parohia Băuțarul Inferior și pr. Romulus Frîncu. S-au stabilit, cu acest prilej, detaliile tehnice și organizatorice ce țin de buna desfășurare a activităților în cele șase luni de derulare a proiectului.

„A fost o întâlnire importantă cu partenerii noștri locali de pe Valea Bistrei, din comuna Băuțar, pentru că în cadrul acesteia au fost discutate mai multe proiecte pe care Episcopia Caransebeșului dorește să le implementeze la nivelul comunei, toate în folosul copiilor și tinerilor din comunitate. Pe lângă Tabăra din Inima Satului, pe care dorim sa o organizăm în perioada 11-15 iulie, este vorba și de demararea unor activități cu caracter socio-educational începând cu luna iunie, pentru copiii din comună, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, pe care îl implementăm pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor, prin intermediul Centrului de Tineret Zăgujeni. De altfel, intensificarea misiunii cu tinerii în zona Văii Bistrei este una dintre prioritățile pe care Episcopia Caransebeșului și le-a asumat pentru acest an”, a precizat părintele inspector Mihai Ciucur.

TDIS a devenit deja un brand educațional în Caraș-Severin, având în vedere impactul deosebit al proiectului din anii anteriori. Principalii beneficiari ai programului sunt comunitățile locale în ansamblu, deoarece un astfel de proiect aduce numeroase avantaje copiilor și familiilor lor din comunitățile partenere. Pe lângă cele cinci zile de activități educative, cultural-artistice și duhovnicești care se vor desfășura în comunitățile gazdă, experiența anilor anteriori ne-a arătat că se creează premise favorabile de constituire a unor nuclee de copii și tineri în respectivele comunități, care se concretizează în centre de tineret sau de voluntariat. De asemenea, implicarea tuturor factorilor relevanți din comunitate – Biserică, școală, autorități locale, familii și alte entități locale – creează premisele unor parteneriate de lungă durată în folosul direct al copiilor și tinerilor noștri. Nu în ultimul rând, costurile de organizare a acestor programe sunt foarte mici comparativ cu beneficiile pe termen scurt, mediu și lung; practic comunitățile locale sunt sprijinite să investească în educația și dezvoltarea propriilor copii și tineri, în cadrul unei strategii pe termen lung, care își dorește crearea de oportunități de învățare și voluntariat pentru tineri la nivelul fiecărei localități implicată în proiect.

Desfășurat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, proiectul „Împreună pentru copiii noștri” își propune să ajungă în minim 12 comunități locale din județ, atât sate cât și orașe.

Taberele și celelalte activități din cadrul proiectului se vor derula cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. (Pr. Romulus Frîncu)