Activități socio-educaționale pentru copiii și tinerii din comuna Băuțar

3 June 2022 Off By Herea Darius
Activități socio-educaționale pentru copiii și tinerii din comuna Băuțar

În cadrul evenimentului festiv de deschidere a acestor activități, cei 25 de copii și tineri cu vârste între 7 și 17 ani de pe raza comunei – beneficiari ai proiectului – au participat la o slujbă de Te Deum, săvârșită în biserica parohiei Băuțarul Inferior de către un sobor de preoți condus de părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al eparhiei.

Au fost prezenți, de asemenea, părinții copiilor, preoții din cele trei parohii partenere, respectiv: părintele Trandafir Silvășan de la parohia gazdă, părintele Vidu Vasiloni de la parohia Băuțarul Superior și părintele Adrian Socaci de la parohia Bucova, alături de reprezentanți ai școlii și ai Primăriei Băuțar.

La finalul slujbei, delegatul Centrului eparhial a prezentat celor prezenți obiectivele proiectului și activitățile la care vor participa copiii și părinții acestora și a mulțumit factorilor locali implicați în organizarea acestor activități: parohiile, școala și autoritățile locale din comună.

„Este cea de-a patra comună din zona Protopopiatului Caransebeș în care demarăm activități de acest fel oferite copiilor și tinerilor în cadrul proiectului nostru în decurs de mai puțin de un an, lucru care ne bucură în mod deosebit și ne oferă perspective frumoase de dezvoltare a activităților catehetice și misionare din această zonă a eparhiei noastre. Astfel, după comunele Constantin Daicoviciu, Marga și Turnu Ruieni, am ajuns, iată, în comuna Băuțar, numărul beneficiarilor serviciilor socio-educaționale oferite în cadrul acestui proiect fiind de peste 90 de copii cu vârste între 7 și 18 ani”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, cel care a ținut, de asemenea, să sublinieze colaborarea foarte bună cu autoritățile locale, școala și parohiile din zonă.

În continuarea întâlnirii, au avut loc primele activități de cunoaștere cu copiii beneficiari, iar tinerii voluntari din cadrul proiectului, alături de Georgiana Ciucur – expert consiliere în cadrul proiectului –  au organizat o sesiune de jocuri și activități de divertisment. La final, toți copiii prezenți au primit pungi cu dulciuri din partea Episcopiei Caransebeșului și s-au stabilit detaliile organizatorice ale următoarelor întâlniri.

Cei 25 de copii înscriși în proiect, proveniți din toate cele 3 sate ale comunei – Băuțar, Bucova și Cornișoru – vor participa la ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă, jocuri, ateliere artistice și, desigur, la activități cu caracter duhovnicesc, așa cum sunt prevăzute în cadrul proiectului implementat în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni la nivelul GAL Țara Gugulanilor. De asemenea, copiii din localitate vor beneficia de o tabără care va fi organizată în comunitatea lor, în perioada 11-15 iulie 2022.

Scopul serviciilor oferite în cadrul centrului este dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, pentru un număr 130 de copii aflați în risc accentuat de sărăcie și excluziune socială prin asigurarea unei mese pe zi și a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere–socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

Grupul țintă este compus din minim 130 copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani proveniți din localitățile de pe raza GAL Țara Gugulanilor, aflați în risc de excluziune socială, aceștia urmând să beneficieze de servicii sociale individualizate în vederea integrării sociale și dobândirii aptitudinilor de viață independentă.

Activitățile din cadrul proiectului se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în cadrul unui program social implementat de Episcopia Caransebeșului, în calitate de partener prim, în proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU, cod SMIS: 139388.