Bucurii de vară pentru beneficiarii Centrului de Tineret Zăgujeni

6 June 2022 Off By Herea Darius
Bucurii de vară pentru beneficiarii Centrului de Tineret Zăgujeni

Activitățile au fost desfășurate la sediul Centrului de tineret din localitatea Zăgujeni și au debutat cu un moment de rugăciune și un scurt dialog duhovnicesc, propus de părintele Mihai Ciucur – inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al eparhiei și facilitator în cadrul centrului. După acest moment, copiii, organizați pe două grupe de vârstă, au luat parte la o scurtă prezentare pe tema discrimnării, susținută de Laura Pocrean – expert social al centrului, în cadrul căreia au fost aduse în discuție principalele forme ale discriminării la care pot fi expuși copiii de vârstă școlară.

Momentele cele mai apreciate de copii au fost, în mod firesc, cele de jocuri și concursuri, propuse de echipa de animatori socio-educativi formată din tinerii voluntari ai centrului și coordonată de Georgiana Ciucur – expert consilier în cadrul proiectului.

„Scopul principal al întâlnirii a fost organizarea unor activități ludice mult îndrăgite de copii, mai ales că activitatea s-a desfășurat în contextul zilei de 1 iunie, dar, pe lâng jocurile și concursurile pe care cu toții le-au gustat din plin, am încercat să aducem și folos sufletesc și în plan educațional, prin celelalte activități, desfășurare în context non-formal”, a precizat părintele Mihai Ciucur.

La finalul întâlnirii, toți copiii au primit pungi cu dulciuri din partea Episcopiei Caransebeșului, precum și promisiunea că se vor revedea curând la o nouă activitate la centrul de tineret din Zăgujeni.

Activitatea marchiază și intrarea în operațiune a copiilor din satele mai sus amintite, în calitate de beneficiari ai centrului, aceștia fiind selectați conform criteriilor asumate în cadrul proiectului „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, implementat începând cu luna iulie a anului 2021 pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor de către o echipă formată din 6 specialiști în domeniul socio-educațional, alături de 8 tineri voluntari, membri ai ATOR Banatul de Munte.

Scopul serviciilor oferite în cadrul centrului este prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor, prin asigurarea unei mese pe zi și a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere–socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

Activitățile din cadrul proiectului se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în cadrul unui program social implementat de Episcopia Caransebeșului, în calitate de partener prim, în proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU, cod SMIS: 139388.

Activități similare vor avea loc în perioada următoare și în alte localități din zona Protopopiatului Caransebeș, pentru copiii înscriși ca beneficiari ai Centrului de Tineret Zăgujeni.