A debutat „Tabăra din Inima Familiei” la Oravița

28 August 2022 Off By Herea Darius
A debutat „Tabăra din Inima Familiei” la Oravița

În perioada 27-31 august, la Oravița se desfășoară cel mai mare proiect educațional, din județul Caraș-Severin, organizat de către Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Școala și Primăria orașului. 

Este vorba despre proiectul „Împreună pentru copiii noștri”, al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, prin care se organizează tabere de vară pentru copiii și tinerii din comunitățile rurale și urbane ale județului. Prin acest proiect educațional, la Oravița, programul „Tabăra din Inima Familiei” se află la cea de-a doua ediție de desfășurare a sa. Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, un număr de 160 de copii și tineri orăvițeni vor participa la aceste zile de „tabără la oraș”, prin care se dorește, pe de-o parte, apropierea lor de Biserica lui Hristos, oferirea de contexte potrivite de învățare, cunoaștere și autocunoaștere, iar pe de altă parte, redescoperirea, de către aceștia, a frumuseților, valorilor și istoricului, de către acești tineri, ale orașului lor.

Tabăra din Inima Familiei Oravița a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița, de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului TDIS, alături de părintele Gelu Moldovan și Marinel Bobescu, coordonatorii celor două centre de tineret ale orașului. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, prin persoana domnului primar Dumitru Ursu, dar și ai școlilor din oraș, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean – partener al acestui proiect – dar și domnul Romeo Moșoiu, în calitate de consilier al Ministerului Educației. Pentru susținerea și implicarea în proiectele de tineret ale Eparhiei, domnul primar al orașului Oravița a primit din partea chiriarhului o diplomă de recunoștință. Fiecare dintre personalitățile prezente la acest moment de debut au adresat mesaje tuturor celor prezenți, în special copiilor și tinerilor care, în aceste zile, vor participa la tabără. În același timp, evenimentul de deschidere al taberei s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care, în finalul momentului de rugăciune, a adresat un mesaj de felicitare și încurajare pentru toți tinerii, copiii, voluntarii, profesorii, dar și organizatorii locali ai acestui mare eveniment ce va însemna o lumină aprinsă, cel puțin timp de cinci zile, în istoricul oraș.

În cea de-a doua parte a evenimentului de deschidere, copiii și tinerii participanți, din cadrul ciclului gimnazial și liceal, au avut oportunitatea să participe la un dialog duhovnicesc cu ierarhul, pe tema rugăciunii în viața creștinului, având șansa, la final, să adreseze întrebări și curiozități cu privire la viața și tinerețea creștinească. La final toți tinerii participanți au primit din partea ierarhului daruri.

Activitățile din cadrul Taberei din Inima Familiei Oravița sunt reprezentate de atelierele care alcătuiesc în mod obișnuit programul unei tabere pentru copii și tineri, organizată de către Episcopia Caransebeșului, prin proiectul “Împreună pentru copiii noștri”. Printre acestea se numără Atelierul de Educație pentru viață, Dezvoltare personală, Comunicare și lucru în echipă, Jocuri și seri tematice, Creații artistice, dar și Formare Duhovnicească. Totodată, participanții de la Oravița se vor bucura de mai multe ieșiri și activități desfășurate în aer liber, din dorința organizatorilor de a-i deconecta, pentru puțin timp, de mediul obișnuit în care aceștia se află în viața de zi cu zi, dar și în scopul de a-i încuraja să redescopere frumusețile Oraviței, promovându-le, totodată. 

Tabăra de la Oravița, pe lângă cei 160 de copii participanți, se bucură să găzduiască un număr de 60 de voluntari, care desfășoară toate activitățile propuse, aceștia fiind însoțiți de aproximativ 35 de profesori voluntari, de la școlile și liceele din oraș. 

Tabăra din Inima Familiei Oravița este cea de-a paisprezecea tabără educațională, organizată de Episcopia Caransebeșului, în acest an, această tabără trecând, în același timp, în portofoliul orașului pentru candidatura sa la „Capitala Tineretului din România”, în anul 2024.