Activități socio-educaționale pentru copiii din comunele Obreja și Glimboca

21 September 2022 Off By Herea Darius
Activități socio-educaționale pentru copiii din comunele Obreja și Glimboca

Biserica parohială din comuna Obreja a găzduit marți, 20 septembrie 2022, o primă întâlnire cu copii și tinerii din localitățile Iaz, Obreja și Glimboca, beneficiari ai serviciilor socio-educaționale oferite de către Episcopia Caransebeșului prin Centrul de Tineret Zăgujeni.

Întâlnirea a debutat cu o slujbă de binecuvântare a acestui nou început, săvârșită de către părintele Mihai Ciucur – coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei și facilitator în cadrul centrului de la Zăgujeni, alături de părintele paroh Ovidiu Tinca. După cuvântul de bun venit al părintelui paroh, părintele Mihai Ciucur a prezentat, succint, care sunt obiectivele proiectului, iar Georgiana Ciucur – expert consiliere în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni – a prezentat părinților serviciile sociale, educaționale și cele de consiliere individuală și de grup, care sunt oferite atât copiilor cât și părinților în cadrul programului.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, copiii au participat la primele activități de cunoaștere și lucru în echipă, iar la final fiecare beneficiar a primit câte un exemplar din Catehismul pentru elevi și copii din partea Centrului eparhial.

Cei 18 beneficiari înscriși în program, copii cu vârste între 9 și 16 ani proveniți din comunele Obreja și Glimboca, vor participa la activități specifice, în regim after-school, organizate în context non-formal, conform curriculei propusă de echipa de specialiști a centrului. Activitățile se vor desfășura în incinta școlii din Obreja, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Episcopia Caransebeșului.

„Primele activități cu copiii înscriși în grupul nostru țintă din comunele Obreja și Glimboca au avut loc în vară, atunci când aceștia au participat la activități de tipul tabără în comunitate. Întâlnirea de astăzi marchează debutul activităților periodice la care beneficiarii noștri din aceste comune vor lua parte în următoarele luni, conform curriculei și pe baza nevoilor fiecărui copil în parte. Mulțumim partenerilor noștri din comuna Obreja, respectiv parohia și școala din localitate, care asigură cadrul și infrastructura necesară desfășurării activităților noastre în condiții optime”, a precizat părintele Mihai Ciucur.

Scopul serviciilor oferite în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni este prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor, prin asigurarea unei mese calde și a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere–socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

Grupul țintă este compus din minim 106 copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani proveniți din localitățile de pe raza GAL Țara Gugulanilor, aflați în risc de excluziune socială, aceștia urmând să beneficieze de servicii sociale individualizate în vederea integrării sociale și dobândirii aptitudinilor de viață independentă.

Activitățile din cadrul proiectului se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în cadrul unui program social implementat de Episcopia Caransebeșului, în calitate de partener prim, în proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU, cod SMIS: 139388.