Problematica actuală a tinerilor dezbătută la Congresul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor” – ediția a XV-a

10 October 2022 Off By Pavel Canea
Problematica actuală a tinerilor dezbătută la Congresul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor” – ediția a XV-a

O delegație a Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, condusă de părintele Mihai Ciucur, a participat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, la cea de-a XV-a ediție a Congresului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 4-7 octombrie 2022 la Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce de la Mănăstirea Caraiman.

Alături de părinele inspector Mihai Ciucur s-au aflat, în calitate de invitați la congres, Anita Radics și George Lăpădat – președintele, respectiv vicepreședintele ATOR Banatul de Munte.

De altfel, la ediția din acest an a congresului au participat, în premieră, reprezentanți ai organizațiilor de tineret care funcționează cu binecuvântarea centrelor eparhiale din Patriarhia Română. ”Experiența de la Congresul Național Catehetic, ce a reunit responsabilii  activităților pastoral-misionare cu reprezentanți ai organizațiilor de tineret ale Patriarhiei, a fost o oportunitate frumoasă de a vedea și noi care este punctul zero, am putea spune, de unde pornesc toate inițiativele la nivel național în misiunea Bisericii cu juniorii săi. A fost o șansă frumoasă pentru noi, tinerii, că am reușit să fim acolo și chiar să ne implicăm în unele discuții, spunându-ne punctul de vedere și subliniind mai clar care sunt nevoile noastre și ale prietenilor și colegilor noștri din țară, când vine vorba de activitățile în centrul cărora suntem noi. A fost o șansă, totodată, pentru reprezentanții organizațiilor de tineret, de a se întâlni, a discuta asupra felului în care lucrurile se întâmplă în zona lor, dar și de a pune la cale eventuale activități gândite și desfășurate împreună și chiar schimburi de experiență între organizații”, a spus Anita Radics, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

La rândul său, George Lăpădat, vicepreședintele tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, a precizat: ”Congresul de la Caraimana fost un bun context de conectare cu alți lideri de organizații de tineret din țară. Perspectiva foarte interesantă asupra discuțiilor a fost dată de schimbul de experiențe și bune practici în adresarea celor mai importante probleme cu care lucrarea cu tinerii se confruntă, dar și oportunitatea de a crea contexte viitoare de colaborare și analiză pentru identificarea și conceperea de strategii integrate care să ajute misiunea pe care organizațiile noastre o desfășoară”

Tema congresului – „Problematica actuală a tinerilor și abordarea ei în contextul activității catehetice parohiale și a lucrului cu tinerii” – s-a concretizat în dezbaterea, pe parcursul a trei zile, a celor mai eficiente modalități de angrenare a tinerilor voluntari în procesul catehetic și stabilirea de conținut catehetic destinat copiilor, în funcție de etapele specifice dezvoltării copiilor și tinerilor.

Congresul a fost organizat de către Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române și s-a bucurat de binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a transmis cuvântul să de binecuvântare prin delegatul Preafericirii Sale, Preasfințitul Părinte Varlaam – Episcop-vicar patriarhal, care a fost prezent la deschiderea lucrărilor congresului. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, părinți profesori de la facultățile de teologie din țară, precum și inspectorii responsabili cu cateheza parohială de la toate eparhiile din țară, dar și din diaspora. La congres au luat, de asemenea, parte reprezentanții Fundației „Noi Orizonturi”, ai Young Life și ai Orthopraxis – organizații cu care Episcopia Caransebeșului a dezvoltat mai multe proiecte de colaborare în domeniul activităților cu tinerii.

Contribuția Episcopiei Caransebeșului la eveniment s-a concretizat în susținerea de către părintele Mihai Ciucur a temei ”Subiecte tabu în pastorația tinerilor” – o temă incitantă, care a generat un dialog constructiv și generarea de soluții pastorale inovative, atât în rândul preoților, cât și în rândul tinerilor prezenți. De asemenea, în cadrul congresului a fost vizonat un scurt clip de prezentare a programului eparhial ”Împreună pentru copiii noștri”, drept exemplu de bune practici la nivel național, iar tinerii de la ATOR Banatul de Munte au avut un rol activ atât în ceea ce privește dialogul purtat, dar și în ceea ce privește facilitarea unor sesiuni de prezentare în context non-formal.

Delegația noastră a participat activ la lucrările congresului, atât prin susținerea și facilitarea de teme de interes pentru participanți, cât și prin oferirea de soluții la provocările pastorației tinerilor din zilele noastre, având în vedere experiența relevantă atât la nivelul catehezei parohiale, cât, mai ales, la nivelul interacțiunii cu adolescenții și tinerii în context non-formal. De altfel, proiectul de tabere TDIS, alături de activitatea remarcabilă a ATOR Banatul de Munte și de rețeaua de centre cathetice și de tineret din eparhie, sunt realități care plasează, fără lipsă de modestie vorbind, eparhia noastră pe  un loc fruntaș la nivel național, în ceea ce privește consecvența și consistența activităților cu copiii și tinerii”, a mărturisit conducătorul delegației, părintele Mihai Ciucur.

În cadrul congresului s-a discutat, de asemenea, despre liniile directoare de organizare a Concursului Național Catehetic dedicat anului 2023 – Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Totodată, s-a luat în discuție punerea în aplicare a prevederilor strategiei la nivel național a Biroului de Catehizare a Tineretului, în forma aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.