Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

17 August 2022 Off By Herea Darius
Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În ziua pomenirii Sfinților Martiri Brâncoveni, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru mama Părintelui Episcop, trecută la cele veșnice în urmă cu trei ani, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului.

În urmă cu 3 ani, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, a trecut la cele veșnice roaba lui Dumnezeu Maria, mama mea. În Catedrala Episcopală, a fost așezat sicriul, trupul neînsuflețit. După 3 zile de priveghere, de rugăciune, în 18 august, într-o zi de duminică, în 2019, a avut loc slujba înmormântării și, apoi, am așezat-o în mormânt, lângă tatăl meu, la Mănăstirea Românești, ctitoria episcopului Miron Cristea al Caransebeșului”, a rememorat Părintele Episcop Lucian.

În continuare, ierarhul a subliniat importanța rugăciunii atât pentru cei vii, cât și pentru cei adormiți, privind rugăciunea ca pe o comuniune între Cer și Pământ, între cei vii, cei adormiți și Dumnezeu:

Ne-am rugat pentru toți cei dragi ai noștri și sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră i-ați pomenit în taină atât la Liturghie, cât și la această slujbă de pomenire pe cei dragi din familiile dumneavoastră. Cu toții avem un pomelnic al inimii și suntem datori ca, la fiecare slujbă și mai ales la Sfânta Liturghie, dar și în rugăciunile particulare, să îi pomenim și pe cei vii, și pe cei adormiți, căci suntem, am fost și vom fi împreună în aceeași iubire veșnică a Preasfintei Treimi, căci Dumnezeu este iubire, din iubire l-a creat pe om și din iubire milostivă și jertfelnică, Dumnezeu L-a trimis, la plinirea vremii, pe Unicul Său Fiu, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Așadar, suntem împreună, noi, cei vii, cu cei adormiți, care au trecut din lumea aceasta cu nădejdea Învierii și a vieții celei veșnice.

Un număr mare de credincioși din Caransebeș  au participat la slujbele oficiate, înălțându-se duhovnicește prin sfintele rugăciuni și prin armoniile răspunsurilor liturgice oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cursul după-amiezii, Părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul părinților, aflat la Mănăstirea Românești din Arhiepiscopia Timișoarei.