Conferință despre Patriarhul Pavle al Serbiei în Eparhia Banatului Montan

31 January 2020 Off By Pavel Canea
Conferință despre Patriarhul Pavle al Serbiei în Eparhia Banatului Montan

Episcopia Caransebeșului a organizat în după amiaza zilei de 30 ianuarie, la Centrul Eparhial, o întâlnire cu biograful autorizat al vrednicului de pomenire Pavle, Patriarh al Serbiei. Este vorba despre o conferință în care domnul profesor universitar doctor Jovan Janić de la Universitatea „Nikola Tesla” din Belgrad a vorbit despre viața, activitatea și învățăturile celui care a fost întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe din 1990 până în 2009.  

A fost aleasă ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi pentru a fi organizată Conferința „Totdeauna om, niciodată neom: modelul patriarhului Pavle al Serbiei (1914-2009)”, pentru că așa cum a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului „această conferință duhovnicească se pliază foarte bine pe sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi întrucât avem o continuitate între oamenii cu viață aleasă și sfântă, indiferent de timpul și locul unde trăiesc și sunt rânduiți de Dumnezeu să-și desfășoare activitatea”.

Referitor la acest eveniment Părintele Episcop Lucian a mai spus că „Sfinții Trei Ierarhi în secolul de aur al Bisericii i-au învățat frumos și articulat pe oameni, au liturghisit în vremea aceea și ne-au lăsat o operă bogată atât din punct de vedere teologic, cât și filantropic. Plini de bucurie vedem cum un ierarh contemporan cu noi, Patriarhul Pavle, ne-a lăsat o operă prin însăși viața lui, o viață sfântă, trăită cu adevărat în Hristos. Patriarhul Pavle a fost un om al rugăciunii și prin rugăciunile sale a ținut tot poporul lângă biserică, lângă evanghelia lui Hristos și sigur lângă principiile moralei creștine. De aceea în această seară s-au împletit armonios atât cântările duhovnicești închinate Sfinților Trei Ierarhi, cât și conferința domnului profesor despre viața Patriarhului Pavle,a subliniat ierarhul.

La această conferință au participat și oficialități, în persoana domnului Vladan Tadić consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, oameni de cultură, preoți, precum și teologi din Caransebeș.

„Am organizat acest eveniment și pentru faptul că am dorit să arătăm un model de slujire, mai ales că în zona Banatului Montan există foarte multe interferențe între etnia sârbă și poporul român. De aceea fiind aproape unii de alții și fiind într-o asociere permanentă cu credincioșii ortodocși sârbi, pentru foarte mulți bănățeni Patriarhul Pavle a reprezentat un model de slujire”, a arătat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

După conferință domnul profesor Jovan Janić a răspuns la întrebările venite din partea publicului. Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit la final domnului Janić Ordinul Eparhial Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a I-a pentru mireni. Tot în cadrul acestui eveniment, Corul Seminarului Teologic și Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului au susținut un recital de pricesne.