Bucurie duhovnicească pentru bolnavii Spitalului Orășenesc Oțelu-Roșu

26 November 2021 Off By Pavel Canea
Bucurie duhovnicească pentru bolnavii Spitalului Orășenesc Oțelu-Roșu

Din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, miercuri, 24 noiembrie,  a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de un sobor de preoți, la capela din incinta Spitalului Orășenesc Oțelu-Roșu.

Este deosebit de importantă o asistență duhovnicească și spirituală, pe lângă o asistență medicală și cu atât mai mult în aceste vremuri tulburi și dificile de pandemie pentru restabilirea sănătății sufletești și trupești a credincioșilor.

În Taina Maslului se împărtășește credinciosului bolnav în chip nevăzut de harul tămăduirii sau ușurarea durerii trupești, al întăririi sufletești și al iertării de păcatele rămase după mărturisire, prin ungerea cu untdelemn sfințit, însoțită de rugăciunile preoților.

La sfârșitul acestei Sfinte Taine preoții slujitori au împlinit dorința Preasfințitului Lucian de a lăsa în fiecare salon câte o carte de rugăciuni pentru folosul duhovnicesc al bolnavilor.

Practicarea Tainei Sfântului Maslu în timpul Apostolilor e atestată în Epistola lui Iacob: „De este cineva bolnav, să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate, se vor ierta lui“ (5, 14-15). Taina aceasta arată că Dumnezeu Își manifestă mila Lui și față de cei suferinzi care-și pun nădejdea în El, care apelează la El când ajung în aceste situații neplăcute.

În toate rugăciunile Maslului se apelează mai ales la mila lui Dumnezeu, iar Dumnezeu apare în această Taină lucrând ca „Doctorul” plin de milă. În pripeala cântării lui Arsenie, de la sfințirea untdelemnului cu care se unge bolnavul, pripeală ce se repetă după fiecare tropar, se cere: „Stăpâne Hristoase, Milostive, miluiește pe robul tău“. Iar în podobia glasului IV se cere: „Doctorul și ajutătorul celor ce sunt întru dureri… dăruiește tămăduire neputinciosului robului Tău, Milostive, miluiește pe cel ce mult a greșit și-l mântuiește de păcate”. (Pr. Manuel Boran)