Festival județean de colinde „Florile Dalbe”

15 December 2022 Off By Herea Darius
Festival județean de colinde „Florile Dalbe”

Miercuri, 14 decembrie, a avut loc Festivalul județean de colinde „Florile Dalbe” organizat de Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița, ajuns la a XII – a ediție. Acest festival a debutat în anul 2009 și s-a desfășurat în fiecare an în Biserica „Sfinți Apostoli Petru și Pavel” Reșița, prin grija și implicarea doamnei profesor Cristina Ardelean și preotul Petru Berbentia. În anul 2020 și 2021 nu s-a organizat, fiind întrerupt de condițiile impuse de pandemie. Anul acesta în urma parteneriatului încheiat între Biserică și Școală, gazda festivalului a fost Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Reșița – Muncitoresc.

În deschiderea festivalului, preotul paroh Cristian Rădulescu, doamna director profesor Ileana Pomoja și preotul Petru Berbentia au transmis un mesaj de bun venit participanților la festival, evidențiind  importanţa păstrării tradiţiilor noastre strămoşeşti, despre necesitatea de a educa pe copii în dreapta învăţătură cum şi cât de frumoasă este tradiția de a colinda din casă în casă, din comunitate în comunitate.

Anul acesta, la festival, au paticipat 19 grupuri vocale școlare, cu aproximativ 400 de colindători, veniți de la școlile din Reșița, Caransebeș, Bocșa, Bănia, Rusca, Vrani, Verendin, Tirol și Berzovia.

După terminarea fiecărui recital, din partea organizatorilor în semn de mulțumire, elevilor și îndrumătorilor li s-a oferit o diplomă, iconițe, calendare şi dulciuri.

În final, doamna Ileana Pomoja, directorul Şcolii Gimnaziale 7, a mulţumit tuturor pentru implicarea în acest proiect prevăzut în „Calendarul activităţilor educative judeţene 2022” şi a oferit  diplome de merit preoților Cristian Rădulescu și Horia Mailat pentru sprijinul acordat acestui festival.

La rândul lor preotul paroh Cristian Rădulescu și preotul coslujitor Horia Mailat au înmânat Doamnei directoare prof. Ileana Pomoja, domnului director adjunct prof. Ionuț Gârtoi, prof. Cristina Ardeleanu,  coordonator proiecte și programe educative la școala organizatoare a festivalului și preotului Petru Berbentia, o diplomă de merit pentru colaborarea extrem de benefică Bisericii şi Şcolii şi au rostit un cuvânt de încheiere şi mulţumire, cu nădejdea că Bunul Dumnezeu va îngădui ca astfel de acţiuni să fie găzduite şi pe mai departe în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Reșița – Muncitoresc. (Pr. Horia Mailat)