Arhiereul-vicar Gherontie Hunedoreanul a fost hirotonit și instalat la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva

19 February 2023 Off By Herea Darius
Arhiereul-vicar Gherontie Hunedoreanul a fost hirotonit și instalat la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești săvârșită Duminică, 19 februarie 2023, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva, a avut loc hirotonia și instalarea Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Ipopsifiu Arhimandrit Gherontie Ciupe a răspuns întrebărilor ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credință.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de arhierei, preoți și diaconi.

În soborul de arhierei au fost prezenți: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil Stoenescu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sacerdotes” a preoților și teologilor din eparhia hunedoreană, dirijată de către Părintele Daniel Balea. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale. În timpul cântării liturgice „Sfinte Dumnezeule…” Părintele Ipopsifiu Arhimandrit Gherontie a fost hirotonit arhiereu, primind veșmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea și mitra.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a tâlcuit pericopa evanghelică citită în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, vorbind despre cele două judecăți prin care va trece sufletul omului, una particulară, la despărțirea sufletului de trup, și una obștească, la sfârșitul veacului, când Fiul Omului va judeca întreaga lume.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a citit Actul Patriarhal, prin care noul ierarh este recunoscut și confirmat ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura de Hunedoreanul, prezentând și atribuțiile noului Arhiereu-vicar. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a dat citire mesajului venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.

A urmat ceremonia de instalare a Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, care a primit însemnele arhierești și a fost așezat în tronul arhieresc. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu i‑a oferit crucea dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a binecuvânta pentru prima dată clerul și credincioșii după instalare.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor al Devei și Hunedoarei a rostit un cuvânt despre importanța acestui moment pentru eparhia hunedoreană, exprimându-și convingerea că prin experiența pastoral-misionară a Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul dobândită de-a lungul timpului, noul Arhiereu-vicar va contribui semnificativ la intensificarea vieții spirituale în cuprinsul județului Hunedoara, continuând împreună activitatea începută de vrednicul de pomenire Episcop Gurie Georgiu. De asemenea, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru sprijinul și încrederea acordată în realizarea acestui demers și pentru binecuvântarea ca acest eveniment să fie transmis în direct de televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, ierarhilor, oficialităților și tuturor credincioșilor prezenți.

În cuvântul rostit în încheiere, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul și-a exprimat emoția privitoare la slujirea arhierească, slujire ce a fost rânduită de Dumnezeu ca o lucrare jertfelnică pentru mântuirea neamului omenesc, după modelul Marelui Arhiereu Hristos, Care S‑a adus pe Sine jertfă de ispășire pentru păcatele noastre și ale lumii întregi, noul Arhiereu-vicar arătând apoi recunoștință față de toți îndrumătorii săi duhovnicești, față de ierarhii Bisericii noastre și față de clerul și credincioșii din eparhie. (www.episcopiadevei.ro)