Întâlnire de lucru a echipei de formare a proiectului „Împreună pentru copiii noștri”

20 February 2023 Off By Herea Darius
Întâlnire de lucru a echipei de formare a proiectului „Împreună pentru copiii noștri”

Cei 30 de membri ai echipei de formare a proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” s-au reunit pentru prima dată în acest an, într-o întâlnire de lucru în cadrul căreia s-au stabilit conceptul atelierelor TDIS din acest an, precum și calendarul sesiunilor de formare a voluntarilor care vor fi implicați în proiect. Este vorba de formatorii, asistenții de formare și voluntarii cu experiență în proiect, elevi și studenți, membri ai ATOR Banatul de Munte, precum și cadre didactice.

În debutul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului a săvârșit o scurtă slujbă de binecuvântare a reuniunii, după care, toți cei prezenți au luat parte la primele două module ale întâlnirii, în cadrul cărora a fost analizată ediția de anul trecut a proiectului și au fost identificate modalitățile de îmbunătățire atât a sesiunilor de formare a voluntarilor, cât și a activităților desfășurate în tabere. A urmat etapa în care a fost definitivată componența celor șase echipe de formare, aferente celor șase ateliere organizate în tabere, moment în care o parte dintre voluntarii cu experiență au fost promovați în ierarhia proiectului și au fost realizate propuneri de voluntari noi care s-au alăturat echipei.

În cea de-a doua parte a reuniunii, membrii echipei de formare au lucrat pe ateliere în cadrul cărora au definit două elemente importante în organizarea proiectului, respectiv: conceptul de tabără TDIS (obiectivele, metodele de lucru și resursele necesare pentru fiecare atelier în parte), precum și calendarul general al formării voluntarilor care vor merge în taberele din vara acestui an.

„Peste 130 de tineri au completat formularul de aplicație pentru a deveni voluntari în cadrul proiectului nostru în acest an, lucru care demonstrează încă o dată interesul deosebit de care TDIS se bucură în rândul tinerilor, ca oportunitate de voluntariat, dar și de creștere în plan personal și duhovnicesc. Reuniunea de astăzi a avut rolul de a crea premisele organizatorice pentru sesiunile de formare a voluntarilor, care vor avea loc în perioada 15 martie – 15 iunie, și care vor pune accent pe practica în lucrul cu copiii și tinerii. În acest an, ne bucurăm că putem să oferim oportunitatea voluntarilor noștri de a face practică în centrele noastre catehetice și de tineret, precum și în parohiile unde există grupe catehetice de copii și tineri”, a subliniat părintele Mihai Ciucur.

Printre noutățile de ordin organizatoric din acest an se numără constituirea a trei echipe de tabără distincte, lucru care va putea permite derularea simultan a taberelor, accentul pus mai mult pe formarea practică a voluntarilor, precum și desfășurarea taberelor de vară în două perioade distincte: la începutul vacanței de vară (finalul lunii iunie) și pe parcursul lunii august și începutul lunii septembrie.

Referindu-se la formatul atelierelor, coordonatorul proiectului a menționat că: „atât partea de conținut cât și modalitățile de lucru au fost îmbunătățite și adaptate nevoilor copiilor din tabere, pe baza experienței din ultimii ani, în așa fel încât impactul în comunitățile care vor găzdui aceste tabere să fie unul cât mai mare și de cât mai multă durată”.

Reuniunea echipei de formare s-a desfășurat într-o locație din comuna Brebu, pusă la dispoziție de către Asociația Nevo Parudimos din Municipiul Reșița și va fi urmată de reuniunea echipelor de voluntari înscriși în proiect, care va avea loc în perioada 10-11 martie 2023.

Proiectul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, derulat de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului alături de ATOR Banatul de Munte, se află în acest an la cea de-a cincea ediție și se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în colaborare cu mai mulți parteneri județeni și locali, din comunitățile gazdă.

Până în acest moment, în cadrul proiectului au fost parcurse două etape importante, și anume: înscrierea parohiilor și a localităților care doresc să găzduiască tabere în acest an, precum și înscrierea voluntarilor care doresc să se implice în aceste tabere. În paralel, a fost demarată activitatea de formare a voluntarilor, iar în scurt timp va începe înscrierea de către partenerii locali a copiilor care vor beneficia de taberele TDIS și TDIF în acest an.