Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

27 February 2023 Off By Herea Darius
Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

Duminică, 5 martie, în prima duminică din Postul Mare, Biserica Ortodoxă sărbătorește Duminica Ortodoxiei. Cu acest prilej, înainte de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, copii și tineri din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, dar și credincioși de toate vârstele din municipiu și din eparhie, se reunesc în tradiționala Procesiune a Tinereții, desfășurată, începând cu ora 8,30, între Seminarul Teologic – Parcul Dragalina – Catedrala Episcopală, în cadrul căreia participanții vor parcurge traseul menționat cu icoane în mâini, ca o mărturisire a dreptei credințe, simbolizând însoțirea Mântuitorului Hristos pe drumul Său spre Golgota.

Procesiunea dedicată Ortodoxiei va fi încoronată cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, începând cu ora 9,00, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș.

Sărbătoarea dreptei credințe continuă, începând cu ora 16, la Restaurantul Palace, cu un atelier tematic, intitulat „Tinerii ortodocși azi”.

„Manifestările dedicate Duminicii Ortodoxiei nu au un caracter demonstrativ ci ele au un caracter de mărturie pe care Biserica o dă în această perioadă la sfârșitul primei a Postului Mare, o săptămână de introspecție și de căutare lăuntrică ce se încheie cu mărturisirea noastră înaintea societății, mărturisire care vine din convingerea lăuntrică. De aceea, în Duminica Ortodoxiei nu organizăm doar o procesiune a mărturisirii, ci participăm cu toții la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împărtășindu-ne cu Sfintele Taine, punând astfel pecetea mărturisirii noastre prin celebrarea euharistică. Socotim că Duminica Ortodoxiei este o duminică ce ne definește și o duminică care ne cheamă și care ne pune în față această valoare a mărturiei în fața unei societăți care are nevoie de mărturisirea noastră”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului,

Toți credincioșii sunt așteptați în comuniunea bucuriei depline la maica tuturor bisericilor ortodoxe din Banatul de Munte pentru a începe urcușul duhovnicesc spre Înviere, mărturisind, prin cuvânt și faptă, dreapta credință, și înălțând sufletele spre Dumnezeu prin „ferestrele spre Cer”, prin sfintele icoane.