Programul eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” în Episcopia Caransebeșului

24 February 2023 Off By Herea Darius
Programul eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” în Episcopia Caransebeșului

În Anul omagial al persoanelor vârstnice, Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, în colaborarae cu Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, derulează un program eparhial de rugăciune și misiune, deopotrivă, intitulat „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”.

Desfășurat cu binecuvântarea și sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, proiectul își propune să creeze punți de rugăciune și de comuniune între generații, reunind tineri și vârstnici, deopotrivă, în spațiul sacru al Bisericii.

După ce anul trecut, tinerii de la ATOR Banatul de Munte au inițiat un program de rugăciune constând în participarea la Paraclisul Maicii Domnului în șapte zone diferite ale eparhiei, în acest an, ca o continuare a acestei inițiative, va fi săvârșit Paraclisul Maicii Domnului în 12 parohii misionare, izolate sau îmbătrânite de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeșului.

În cadrul acestor reuniuni, după săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului de către preoții parohi și coordonatori ai tinerilor, și la care tinerii vor da răspunsurile la strană, vor fi organizate dialoguri interactive cu persoanele vârstnice din aceste parohii, în cadrul cărora se vor discuta atât probleme de ordin duhovnicesc, pornind de la cuvântul Sfintei Scripturi, cât și povești de viață pe care bătrânii le pot împărtăși celor tineri.

La aceste reuniuni, vor participa atât membrii ATOR Banatul de Munte, cât și tinerii de la centrele catehetice și de tineret, precum și elevi seminariști din zona în care se desfășoară acestea.

„În cadrul acestei inițiative ne-am propus două obiective importante, și anume: reuniunea și comuniunea tinerilor în rugăciune, pentru a-i ajuta să deprindă și să aprofundeze bucuria rugăciunii în comun, pe de o parte și, având în vedre și tematica anului 2023, să facilităm o interacțiune benefică între tineri și vârstnici, pe de altă parte. Totodată, tinerii vor dărui celor în vârstă Sfânta Scriptură și cărți de rugăciune, precum și sprijin material, acolo unde este necesar. În acest fel, comuniunea se împletește în mod armonios cu rugăciunea și cu filantropia, oferind tinerilor noștri șansa unei lucrări depline și asumate în Biserica lui Hristos”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei.

Reuninule, organizate în 12 parohii distincte, se vor desfășura în perioada aprilie – noiembrie, în 10 zile de vineri, în fiecare Cerc pastoral-misionar al Episcopiei Caransebeșului. Astfel, în Protopopiatul Caransebeș, vor avea loc trei reuniuni, după cum urmează: în parohia Sacu în data de 21 aprilie, în parohiile Zăvoi și Valea Bistrei în data de 5 mai și la Feneș în 13 octombrie. În Protopopiatul Reșița, tinerii și vârstnicii se vor reuni tot în trei întâlniri, astfel: în parohiile Goruia și Ciudanovița în data de 26 mai, la Dognecea în 15 septembrie și la Fârliug în data de 27 octombrie. În zona Protopopiatului Băile Hercualane programul se va desfășura la Șopotu Nou, în data de 7 aprilie și la Cornea în 6 octombrie. În Protopopiatul Moldova Nouă vor avea loc, de asemenea, două slujiri, respectiv: în parohia Comorâște  în data de 29 septembrie și la Naidăș în 10 noiembrie.

În cadrul acestor reuniuni, se estimează participarea a aproximativ 400 de tineri și a unui număr similar de vârstnici, care vor avea ocazia să se roage împreună și să interacționeze unii cu alții, într-un demers prin care, sub ocrotirea Maicii Domnului, se dorește crearea de punți de rugăciune între membri de toate vârstele ai Bisericii noastre.