Evaluarea teologilor ce doresc un post clerical în Episcopia Caransebeșului

26 September 2023 Off By Pavel Canea
Evaluarea teologilor ce doresc un post clerical în Episcopia Caransebeșului

Teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Eparhia Banatului Montan s-au prezentat marți, 26 septembrie, la Centrul Eparhial din Caransebeș pentru a susține examenul de capacitate preoțească. În Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” candidații au participat în prima parte a zilei la proba scrisă care a constat în verificarea cunoștințelor la Dogmatică, Morală și Administraţie Bisericească.

În continuare, comisia de evaluare prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului le-a verificat teologilor cunoștințele prin proba orală la Omiletică, Catehetică, Liturgică, Tipic, Cântare şi Legislaţie.

Fiind mai multe parohii vacante, Episcopia Caransebeșului a organizat această sesiune pentru cei care doresc să fie slujitori ai altarelor și vor să candideze pentru un post clerical în Eparhia Caransebeșului.

Prin acest examen, Episcopia Caransebeșului ca și angajator, confirmă competențele pe care studenții și absolvenții de teologie le-au dobândit în timpul anilor de studii.

La această sesiune a examenului de capacitate preoţească s-au înscris 11 candidați. Cei care obţin cel puțin media 7.00 promovează examenul de capacitate. Valabilitatea acestui examen este de un an pentru cei care obțin între 7.00 și 9.00, iar cei ce obțin cel puţin media 9.00 valabilitatea examenului este de doi ani.

În acest moment, sunt vacante 11 parohii, în cele patru protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan, care așteaptă noii păstori spirituali.