Ședință de lucru a Sfântului Sinod la Palatul Patriarhiei

26 October 2023 Off By Herea Darius
Ședință de lucru a Sfântului Sinod la Palatul Patriarhiei

În zilele de miercuri și joi, 25 – 26 octombrie 2023, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfășurat ședința de lucru și ședința solemnă ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ședința a fost precedată de slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.

După slujba de mulțumire, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a dat citire, în Aula Magna, apelului nominal. Constatând prezența statutară a membrilor Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat deschisă ședința de lucru, menționând programul și punctele de pe ordinea de zi.

În cea de-a doua parte a ședinței, ierarhii membri ai Sfântului Sinod s-au întrunit în comisiile sinodale pentru întocmirea referatelor privind tematicile repartizate fiecăreia în vederea aprobării de către plen, după cum urmează: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, inter­creștine și interreligioase.  După reluarea lucrărilor în plenul Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, propusă de Arhiepiscopia Bucureș­tilor spre uniformizare: „Avem pe Sfântul Dimitrie cel Nou în mijloc, pentru că această icoană trebuie să fie normativă, uniformă în toată Patriarhia. Au fost mai multe variante. În unele apărea foarte bătrân, iar în altele mai tânăr. În general, pe cuvioși iconografii i-au reprezentat în vârstă, doar pe martiri i-au lăsat tineri, așa cum au fost”.

Finalul ședinței a fost dedicat prezentării referatelor comisiilor sinodale de către raportorii acestora în plenul Sfântului Sinod.

Principalele noi hotărâri ale Sfântului Sinod sunt următoarele:

  1. Declararea de către Patriarhia Română a zilei de 1 octombrie ca Ziua persoanelor vârstniceurmând ca aceasta să fie menționată în calendarul creștin ortodox la rubrica zilelor și datelor importante.
  2. Aprobarea canonizării Cuviosului Macarie Protopsaltul cu titulatura Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (31 august), a înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, a proiectelor de texte liturgice (sinaxar, acatist și slujbă) și a icoanei acestuia.
  3. Aprobarea propunerii Episcopiei Basarabiei de Sud, avizată de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, de începere a demersurilor de canonizare a protosinghelului Iraclie Flocea (11 mai 1893 – 16 august 1964).
  4. Aprobarea de uniformizare a titulaturii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou astfel: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilorprecum și uniformizarea icoanei Sfântului, urmând ca acesta să fie reprezentat în toate icoanele ținând în mâna stângă Catedrala Patriarhală, iar în mâna dreapta toiagul de păstor.
  5. Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Nicolae Cabasila (20 iunie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar, slujbă, acatist și paraclis).
  6. Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfinților Mucenici Marius și Marta, soția sa, și a fiilor lor Audifaciu și Avacum (6 iulie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar și acatist).
  7. Aprobarea Acatistului Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu (3 februarie).
  8. Aprobarea Acatistului Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza (6 februarie).
  9. Aprobarea textului Slujbei la deshumarea celor adormiți în Domnul.

În ședința solemnă din ziua de 26 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat activitatea socială a Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul acestui An omagial al pastorației persoanelor vârstnice, subliniind și încurajând necesara activitate pastoral-filantropică din toate eparhiile Patriarhiei Române, activitate care a vizat în mod special alinarea singurătății celor ajunși la vârsta senectuții. Într-o epocă a însingurării crescute paradoxal în atmosfera saturată de multiple forme de comunicare actuală, apropierea concretă, personală și caritabilă de cei vârstnici, vulnerabilizați inclusiv prin izolare, este și rămâne o datorie pastorală prioritară.