Bucurii duhovnicești pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte

12 December 2023 Off By Herea Darius
Bucurii duhovnicești pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte

Casa ATOR Banatul de Munte din Municipiul Reșița a găzduit luni, 11 decembrie 2023, o întâlnire de suflet a tinerilor de la ATOR Banatul de Munte cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la finalul unei zile în care atât ierarhul, cât și tinerii atoriști, au cercetat bolnavii și pe cei aflați în lipsuri de la instituțiile medicale și sociale din Municipiul Reșița.

Câteva zeci de tineri, atât din Municipiul Reșița, dar și de la Oravița, Anina, Bocșa, Măureni și de pe Valea Bistrei, l-au întâmpinat pe părintele episcop la ceas de seară la sediul asociației situat în cartierul Muncitoresc al reședinței de județ a eparhiei noastre. Ierarhul a săvârșit o slujbă de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în acest an și pentru toate activitățile pe care tinerii au reușit să le împlinească în 2023, încurajându-i ca și în anul care vine să rămână uniți și implicați în folosul tinerilor de toate vârstele din Banatul de Munte.

 La final, după interpretarea câtorva colinde, ierarhul a oferit daruri constând în dulciuri și calendare tuturor celor prezenți, dar și un frumos cuvânt de învățătură despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Spiridon, prăznuit la data de 12 decembrie. A fost un timp în familie, o familie duhovnicească binecuvântată de prezența ierarhului, care poartă de grijă nemijlocit tinerilor de la ATOR Banatul de Munte.

La întâlnire, alături de tineri au fost prezenți și preoți îndrumători din Reșița și Oravița, care se îngrijesc de formarea duhovnicească a tinerilor, precum și un număr însemnat de membri noi ai asociației, adolescenți care s-au adăugat de curând în marea familie a atoriștilor și care au participat pentru întâia oară la o astfel de întâlnire cu ierarhul locului.

Pe parcursul zilei, mulți dintre tinerii prezenți la întâlnirea cu ierarhul, reuniți în Corul ATOR Banatul de Munte, au colindat centrele sociale de copii și pentru persoane cu dizabilități din Municipiul Reșița. Astfel, tinerii, conduși de părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei, au colindat și au oferit dulciuri și calendare beneficiarilor și angajaților de la Centrul pentru persoane cu dizabilități „Sfânta Maria” și de la Centrele de plasament „Speranța” și „Raisa” din subordinea DGASPC Caraș-Severin, precum și copiilor de   la Centrul de zi ABC al Primăriei Municipiului Reșița, acolo unde s-au adăugat și părinții Cristian Rădulescu și Horia Mailat, slujitori la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Reșița Montană, cei care se îngrijesc în mod constant de beneficiarii centrului.

Referindu-se la vizitele de la centrele sociale,  Anita Radics – președintele ATOR Banatul de Munte, a mărturisit: „Toată ziua pe care am petrecut-o împreună a fost ca o adevărată zi de sărbătoare, o zi de Crăciun, în care am și colindat, ne-am făcut familie, pentru câteva momente, pentru cei care nu au una, sau sunt departe de familiile lor și le-am adus bucurie. Cred că misiunea aceasta de a-i vizita pe cei nevoiași, la care ne-a încredințat Preafințitul Părinte Lucian, este însăși esența organizației noastre – aceea de a ajunge, cu dragoste și deschidere, la toți cei care au nevoie de prezența noastră, a ne ruga împreună cu și pentru ei, chiar și colindând, de data aceasta”.

De asemenea, cu privire la întâlnirea cu ierarhul, aceasta a adăugat: „Bucuria zilei a fost cu atât mai mare cu cât în a doua parte a zilei am primit vizita ierahrului nostru la Casa ATOR Banatul de Munte. Am petrecut împreună câteva momente frumoase de rugăciune de mulțumire pentru tot ajutorul și binecuvântarea pe care le-am primit de la Dumnezeu, dar am avut și un scurt dialog duhovnicesc, timp în care ierarhul ne-a transmis cuvinte de învățătură și de încurajare pentru toată misiunea pe care o desfășurăm. Mă bucur că a avut loc această întâlnire de suflet, pentru că tinerii noștri au nevoie să se întâlnească cu ierarhul și să guste din aceste șanse de ase apropia de el, de a-l cunoaște, pe el și dragostea pe care ne-o poartă”.

Întâlnirile duhovnicești „de familie” dintre tinerii de la ATOR și ierarhul locului sunt deja o tradiție în Episcopia Caransebeșului, la fel ca și acțiunile cu caracter pastoral-misionar și filantropic, în care tinerii însoțesc ierarhul în eparhie. Astfel de acțiuni vor avea loc și în perioada următoare, miercuri, 13 decembrie, tinerii urmând a-l însoți pe părintele episcop la Centrul „Primăvara” din Municipiul Reșița.