Vestea Nașterii Domnului, mângâiere pentru cei în suferință

8 December 2023 Off By Herea Darius
Vestea Nașterii Domnului, mângâiere pentru cei în suferință

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a continuat vizitele la așezămintele și spitalele din Eparhie cu ocazia Praznicului Nașterii Domnului. Ierarhul alături de un grup colindători de la Centrul Eparhial, dar și cu elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au cercetat copiii, persoanele vârstnice și bolnavii de la Centrul școlar de educație incluzivă, Complexul de servicii sociale „Buna Vestire”, Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială pentru persoane fără adăpost și Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfinții Constantin și Elena” din Caransebeș, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae.

Suntem în misiune, în Episcopia Caransebeșului, aducând tuturor celor care ne primesc, vestea cea bună a nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Împletim, atât cât putem, colindul strămoșesc cu filantropia, pentru că sfinții ne-au învățat că, fără iubirea aproapelui, nu putem ajunge să Îl iubim desăvârșit și absolut pe Dumnezeu”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul l-a dat ca exemplu pe Sfântul Ierarh Nicolae, un model absolut al iubirii de Dumnezeu și de aproapele:

Îl avem ca exemplu absolut, în aceste zile, pe Sfântul Nicolae, pe Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Făcătorul de minuni, cel care a iubit Liturghia, rugăciunea, asceza, dar i-a iubit pe toți oamenii practicând, din tinerețe, filantropia, fiind alături de cei bolnavi, neputincioși și alături de cei aflați în suferințe. Sfântul Nicolae ne îndeamnă pe toți să iubim pe cei de lângă noi și să le oferim daruri.”

Părintele Episcop a mai adăugat faptul că, pe lângă darurile materiale, în zilele noastre, cel mai important este cuvântul bun oferit aproapelui:

În ziua de astăzi, cred că lucrul cel mai important este să dăm aproapelui nostru un cuvânt bun, o mângâiere, o speranță, să le aducem în inimă un strop de iubire și credem că aceste misiuni ale Episcopiei Caransebeșului aduc un strop de lumină, de speranță și de iubire în inimile tuturor celor care ne-au primit și ne vor primi în aceste zile cu colindul strămoșesc, dar și cu aceste daruri pe care le-am pregătit pentru părinții, bunicii noștri, dar și pentru copiii și nepoții noștri, îndeosebi pentru cei aflați în suferință, pentru cei din spitale și azile.

Părintele Episcop le-a împărțit daruri și calendare, iar colindătorii au transmis vestea Nașterii Domnului prin frumoasele colinde strămoșești. Copiii de la Complexul „Buna Vestire” i-au încântat pe colindători cu un program specific perioadei sărbătorilor de iarnă.

Joi, 7 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian a participat la serbarea oferită de micuții preșcolari de la Grădinița „Sfânta Filofteea” în cinstea ocrotitoarei unității de învățământ. După momentul artistic alcătuit din colinde și poezii micuții colindători au primit daruri din Părintelui Episcop. În continuare ierarhul a mers pe Valea Bistrei la așezămintele unde persoanele vârstnice și copiii nevoiași primesc îngrijire instituționalizată. Ierarhul a dorit să îi mângâie și pe aceștia în prag de sărbătoare și le-a adus bucuria colindului, precum și daruri. Însoțit tot de grupul de colindători de la Centrul Eparhial, Părintele Episcop Lucian a mers la  Așezământul de Servicii Sociale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”,  și la Centrul pentru adulți și persoane în vârstă în dificultate din Oțelu Roșu, precum și la Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu. Ziua s-a încheiat la Căminul pentru persoane vârstnice din Glimboca unde beneficiarii au fost colindați și au primit daruri din partea chiriarhului.