Festival – „In Memoriam Achim Nica”

24 May 2024 Off By Pavel Canea
Festival – „In Memoriam Achim Nica”

La 12 ani de la trecerea în veșnicie a rapsodului bănățean Achim Nica, Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria Comunei Obreja și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, a organizat Festivalul „In Memoriam Achim Nica”.

În premieră, ediția din acest an se desfășoară atât la Obreja, cât și la Caransebeș în perioada 23-24 mai. Evenimentele au debutat joi, 23 mai,  cu o slujbă de pomenire săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pentru marele doinitor la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Obreja. În continuare, participanții au pornit, în alai, de la biserică la casa lui Achim Nica, unde s-a dezvelit și binecuvântat placa comemorativă de pe frontispiciu casei.

„ Îi mulțumim Domnului pentru toate darurile și binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră și încercăm ca pe mai departe să ținem candela rugăciunii, candela credinței și culturii aprinsă, pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. L-am comemorat și l-am cinstit aici la Obreja pe cântărețul de strană, cântărețul bisericesc, doinitorul și rapsodul popular Achim Nica și credem că numai aducându-ne aminte de înaintașii noștri vom putea avea un viitor luminos în credința moșilor și strămoșilor noștri. Maestrul Achim Nica a fost un om smerit, un om modest, un om de omenie, un om cuminte, un credincios fidel al Bisericii Ortodoxe Române, care a cântat de fiecare dată în duminici și sărbători la strada bisericii strămoșești”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Tot cu acest prilej a fost inaugurat și punctul muzeistic la Căminul cultural „Achim Nica” din comună, ce conține obiecte personale ale doinitorului.

În continuare s-a desfășurat tradiționalul spectacol folcloric, susținut de artiști renumiți, precum Ramona Vița, Dumitru Teleagă, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Ștefan Isac, Craia Blaj, Elena Cozîltea, Traian Barbu și Andreea Stoicănescu, dar și ansambluri folclorice din județ.

De asemenea, tot joi, a fost sfințită noua Capelă mortuară cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Obreja. Cei care s-au implicat în procesul de zidire a capelei au primit din partea ierarhului acte de cinstire.