O icoană făcătoare de minuni la Schitul Bogâltin

18 November 2020 Off By Pavel Canea
O icoană făcătoare de minuni la Schitul Bogâltin

Pelerinii ce vor alege la sărbătoarea „Intrării Maicii Domnului în Biserică” să se roage la Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bogâltin din județul Caraș-Severin, se vor putea bucura atât de participarea la Sfânta Liturghie, dar și de binecuvântarea Maicii Domnului prin icoana făcătoare de minuni adusă din Sfântul Munte Athos. Chiar la această sărbătoare a Maicii Domnului Biserica așezământului monahal de la Bogâltin va primi o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni Paramythia – o icoană făcătoare de minuni păstrată în Mănăstirea Vatoped.

Această icoană este legată de minunea în urma căreia Maica Domnului și Pruncul și-au schimbat forma feței și poziția corpului. Este o icoană nefăcută de mână omenească, deoarece s-a săvârșit în forma de astăzi prin harul lui Dumnezeu, după intervenția minunată a Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea mănăstirii din Sfântul Munte.

Sfânta Liturghie va fi oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de părintele arhimandrit ConstantinTimiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi. Aducerea icoanei va avea loc într-un cadru solemn, la momentul „axionului”, din cadrul Sfintei Liturghii.

Copia fidelă a icoanei făcătoare de minuni Paramythia ce va binecuvânta Schitul Bogâltin a fost pictată în Sfântul Munte Athos prin purtarea de grijă a părintelui stareț Filotei Gherman și prin contribuția unor credincioși apropiați ai acestui  așezământ monahal.

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. În prezent se lucrează la extinderea curții schitului și la ridicarea unei clopotnițe.