Invitație la a ajuta aproapele prin donarea de sânge

13 May 2022 Off By Pavel Canea
Invitație la a ajuta aproapele prin donarea de sânge

Luni 16 mai și marți, 17 mai, între orele 7:00 și 13:00, Episcopia Caransebeșului și Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița, organizează o campanie de donare de sânge, întrucât trebuie completate stocurile de sânge pentru cei aflați în suferință.

Acțiunea umanitară se va desfășura la Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița, în cele două zile, fiind invitați câți mai mulți donatori, deoarece în această perioadă este mare nevoie de sânge.  

„Episcopia Caransebeșului continuă donarea de sânge la nivelul județului Caraș-Severin, de data aceasta prin implicarea Protopopiatului Ortodox Român Reșița. Atât preoții, cât și credincioșii de pe raza acestui protopopiat și nu numai, sunt invitați să doneze sânge, având în vedere că Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița a făcut solicitări pentru completarea stocurilor de sânge, atât de necesare în această perioadă”, a afirmat părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Potrivit doamnei doctor Rodica Neagu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița, un donator care vine pentru prima dată trebuie în primul rând să fie odihnit și să consume de dimineață un mic dejun lejer. De asemenea, nu trebuie să aibă anumite boli, cum este diabetul zaharat, hipertensiune în tratament, să nu fie operat în ultima perioadă, să nu aibă cancer, neoplasme sau accidente vasculare cerebrale.

„Mesajul Bisericii Ortodoxe Române, a Episcopiei noastre, este acela de a ne solidariza la modul propriu și practic cu cei care se află în suferință, oferindu-le sprijinul nostru, oferindu-le sângele nostru, pentru ca ei să se poată vindeca. Dacă ne aflăm în perioada pascală și afirmăm cu tărie Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, este important să preluăm acest mandat pascal, pe care Domnul Hristos ni L-a lăsat și să-l punem în faptele noastre cele bune. Invităm pe toți cei care doresc să-și împletească mărturisirea lor de credință cu fapta cea bună, să doneze sânge în zilele de 16 și 17 mai”, a mai spus părintele Casian Rușeț.

Prin parteneriatul dintre Episcopia Caransebeșului și Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița periodic se organizează acțiuni de donare de sânge în județul Caraș-Severin.

Dincolo de faptul că îi ajută pe cei aflați în nevoie, donatorul are mai multe beneficii, primește 7 tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau motivare pentru elevi/studenți și un set de analize gratuite. Pe de altă parte, există și beneficii aduse propriului organism: sângele este împrospătat, crește imunitatea și rezistența organismului, este redus riscul de paralizie, iar probabilitatea unui accident vascular scade cu 30%”.